facebook

Негайно! З бортовими самописцями сталося несподіване, країна на таке не сподівалася. Наша взяла

Розшифровку двох бортових самописців збитого в Ірані літака Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ проведуть в Україні. До процесу також залучать міжнародних фахівців.

 

Про це у твіттері повідомило французьке Бюро з розслідування і аналізу безпеки цивільної авіації. Його експерти візьмуть участь у розшифровці чорних скриньок

“Наше бюро підтверджує участь своїх фахівців у технічній роботі з розшифровки чорних скриньок. Ця робота пройде в Україні”,– йдеться у повідомленні.

У Бюро додали, що інші питання щодо часу та деталей розслідування авіакатастрофи є відповідальністю іранської сторони.

Раніше повідомлялося, що записи з бортового самописця українського літака, збитого іранськими військовими поблизу Тегерана, будуть відправлені для розшифровки до Франції.

В той же час, Іранський урядовець зазначив, що його країна просила Канаду, Францію і США доставити своє програмне і апаратне забезпечення для розшифровки бортового самописця, однак їй відмовили.

До слова, до остаточного визнання вини Іраном щодо збиття ракетою українського літака, представники влади країни заявляли про пошкодження бортових самописців та їхнє безпосереднє розшифрування на території Ірану.

Однак, успішна робота української команди експертів та міжнародних партнерів повернули ситуацію в нашу користь.

Відзначимо, що український пасажирський літак “Боїнг”, який було збито в Ірані, після зльоту виходив на зв’язок із диспетчерами і не відхилявся від маршруту.

Про це заявив віцепрезидент МАУ з польотної роботи Ігор Сосновський під час брифінгу.

“Це був найзвичайнісінький рейс, вони прийшли на літак, підготували його, отримали дозвіл на запуск двигунів, виходили з району аеродрома за дозволом диспетчера. Після зльоту вийшли на зв’язок, попри те, що говорили іранці, вони нібито не виходили на зв’язок, абсолютно спокійним голосом відзвітували про зліт, отримали дозвіл на подальше виконання польоту, прямували строго відповідно до дозволу диспетчера”, – наголосив він.

За словами Сосновського, жодного відхилення літака від маршруту не було.

“О 2.49 злетіли ми, о 2.09, до нас, злетів “Катар”, о 1.47 – наступна авіакомпанія. Аеропорт був повністю відкритий, у повній працездатності, жодних заборон на виконання польотів ані від української адміністрації, ані від іранської влади, жодних повідомлень для льотчиків про закриття аеропорту чи стрілянину “іграшками” в бік кого-небудь. Попереджень не було, аеропорт працював у штатному режимі, хто звідки і куди стріляв – це не справа пілота цивільної авіації”, – наголосив віцепрезидент.

Окремо Сосновський розповів, що останніми словами пілотів літака були “набирати і повертати”.

“Їм дали дозвіл набирати висоту і повертати. Вони відповіли: “Набирати і повертати”. Жодних розмов після цього, що могло статися тільки якщо щось вибухнуло. Інакше вони ніяк не могли замовкнути”, – резюмував він.

 

Close