facebook

Зеленський підписав закон про реєстр педофілів: в чому суть

Президент України Володимир Зеленський, підписав законопроект про введення єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини сексуального характеру відносно дітей.

Як сказано на сайті Верховної Ради, законопроект №0887 був спрямований на підпис президента 27 грудня, а 13 січня повернутий з підписом Зеленського.

Вести реєстр буде Міністерство юстиції. Його головна мета – запобігання злочинам проти статевої свободи та недоторканості неповнолітніх дітей, а також запобігання рецидивів.

Доступ до реєстру буде у прокурорів, слідчих, поліцейських і ДБР. Але право на отримання даних з реєстру також буде у керівників установ освіти, охорони здоров’я або інших установ, що здійснюють нагляд за дітьми.

Закон посилює відповідальність за злочин, передбачений ст.152, 153 КК, проти особи у віці до 14 років, незалежно від її вільної згоди. Згвалтування карається 10-15 роками в’язниці. Якщо злочин скоєно повторно, особа засуджують до 15 років в’язниці або до довічного позбавлення волі.

11 липня поточного року Верховна Рада України проголосувала за посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітніх, неповнолітніх та осіб, що не досягли статевої зрілості.

4 вересня Володимир Зеленський наклав вето на закон про кастрацію педофілів. “Слуги народу” через місяць погодилася з позицією президента.

В опитуванні OBOZREVATEL українці підтримали введення добровільної, а не примусової хімічної кастрації для злочинців, засуджених за сексуальні злочини проти дітей.

Джерело.

Close