facebook

Дітям та їхнім батькам приготуватися: через війну навчальний рік 2023/24 триватиме довше

Українцям розповіли про тривалість нового навчального року


Як стало відомо, що через війну в Україні, навчальний рік може бути довшим, ніж зазвичай, тому школярам та їхнім батькам слід підготуватися до цього. Про це йдеться у матеріалі apostrophe.

Отже, наголошується, що навчальний рік 2023 року приготує чимало змін українським школярам – його адаптують до умов воєнного часу.

Уряд України своєю ухвалою визначає тривалість навчального року. Для закладів загальної середньої освіти його встановили з вересня 2023 року до 28 червня 2024 року.

За організацію початку навчання відповідальність несуть обласні військові адміністрації, які мають зважати на позицію засновників закладу. Навчальні заклади також повинні встановлювати:

тривалість та структуру року за чвертями, семестрами, триместрами, півріччями;
тривалість навчальних тижнів, днів, занять, перерв;
тривалість канікул. Вони можуть перевищувати тридцяти днів.
Дати можуть змінюватися, але загалом виглядають так:

23-29 жовтня 2023 р. – осінні канікули;
25 грудня-8 січня – зимові канікули;
25 березня-31 березня – весняні канікули;
27 травня-31 серпня – літні канікули.
У разі триместрової системи графік канікул може бути таким:

2-8 жовтня – перші осінні канікули;
20-26 листопада – другі осінні канікули;
25 грудня-8 січня – перші зимові канікули;
12-18 лютого – другі зимові канікули;
1-7 квітня – весняні канікули;
27 травня -31 серпня – літні канікули.
Школи також можуть обирати формат навчання, аналізуючи ситуацію в місцевості. Очний варіант можливий, якщо навчальний заклад має укриття. Дистанційно працюватимуть школи у прифронтових регіонах. Батьки зможуть вибрати інший варіант навчального процесу, якщо їм не сподобається той, який запропонувала школа.

Новий навчальний рік має тривати в Україні до 28 червня, оскільки взимку можливі нові віялові відключення електроенергії. Зимові канікули будуть довшими.

У відомстві також розробляють практикум із мінної безпеки для учнів. Курс викладатимуть усім дітям, а інформацію планують адаптувати під кожний вік. Фахівці створили навчальні посібники для вчителів. На інформатиці розповідатимуть про штучний інтелект та програмування, а предмет “Захист України” переведуть у практичний формат. 14 серпня МОН розіслав листа до департаментів освіти та навчальних закладів з рекомендованими переліками навчальних програм та літератури.

Джерело.

Close