facebook

Імунолог розповів, яка динаміка коронавируса буде влітку

Завданням карантину було попередження великого напливу хворих коронавірусів, які вимагають госпіталізації, і можна сказати, що з нею більш-менш впоралися.

Про це в коментарі виданню “ГОРДОН” заявив імунолог Федір Лапій.

Влада повинна забезпечити людей САНІТАЙЗЕР, масками і достатню кількість громадського транспорту, щоб влітку люди могли зберігати дистанцію і захищатися від коронавируса, підкреслив в коментарі виданню “ГОРДОН” доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

“Думаю, найближчим часом середньодобова кількість виявлених за добу нових випадків COVID-19 буде приблизно на рівні 450-500. Якщо, звичайно, не буде якихось маніпуляцій зі статистикою. Завданням карантинних заходів було попередження великого напливу хворих коронавірусів, які вимагають госпіталізації і, можна сказати, з цим завданням більш-менш впоралися. Влітку ми очікуємо стабільну ситуацію, враховуючи, що більшість українців збирається подорожувати по маленьким містечкам країни і відпочивати на невеликих турбазах, де досить простору, щоб мінімізувати контакти. Такий відпочинок можливий і цілком безпечний “, – зазначив співрозмовник.

Доктор уточнив, що ще рано відмовлятися від всіх запобіжних заходів.

“Люди є люди. Вони не можуть весь час бути в карантині. До того ж ефективність обмежувальних заходів сама по собі підриває довіру до факту існування COVID-19. Коли у людей в оточенні ніхто важко не захворів, у них виникають певні сумніви, чи потрібно далі дотримуватися обмежувальних заходів. Особливо, коли самі представники влади не демонструють суворе дотримання запобіжних заходів “, – зазначив Лапій.

За його словами, місцева влада повинна подбати про те, щоб у людей була можливість профілактики зараження коронавірусів.

“Маски і раніше слід носити. Звичайно, якщо ви на озері або один в парку, маска не потрібна. Але якщо ви в закритому приміщенні, де є інші люди (це стосується транспорту, громадських місць, магазинів), то маска все ще необхідна – це один з бар’єрів на шляху поширення вірусу. як і раніше треба дотримуватися дистанції. Звичайно, може виникнути проблема в громадському транспорті: а як же бути, коли треба їхати. Тут питання до влади, яка напередодні місцевих виборів повинна не пісочниці робити, а забезпечити людей САНІТАЙЗЕР, масками і достатню кількість одиниць транспорту на маршрутах, щоб в салонах не було скупчення людей. Звичайно, є вічна боротьба з приводу кватирки: відкрити або закрити? Я вважаю, кватирку треба відкрити. Відкриті вікна допомагають попереджати зараження. І ще тому потрібно не забувати частіше провітрювати приміщення “, – резюмував імунолог.

Джерело.

Close