facebook

Міністр культури Олександр Ткаченко – про українсько-російські серіали: приватні ініціативи – це економіка

Україна як держава не може виділяти кошти на зйомку серіалів, в яких беруть участь росіяни. Однак якщо фільм створюється в порядку приватних ініціатив, то це потрібно розглядати з економічної точки зору. Про це міністр культури Олександр Ткаченко заявив в ефірі телеканалу “UA: Перший”.

– Я був продюсером серіалів, і напевно, один з небагатьох, хто припинив співпрацю з росіянами після 2014 року. Але це мій особистий вибір як приватного підприємця. Якщо мова йде про державні кошти, то вкладати державні кошти в спільне виробництво з російськими не можна, поки у нас є держава-агресор. Щодо приватних ініціатив – це економіка. Очевидно, якщо цей серіал продається в Росію, і таких фактів дуже багато – це дозволяє взяти більше для зйомок., – підкреслив Ткаченко.

Він висловив думку, що продаж подібних серіалів дає можливість приватним компаніям залучити більше коштів для зйомок А крім того, дає роботу українським акторам. В ході розмови Ткаченко також зазначив, що санкції щодо серіалу “Свати” були введені необгрунтовано.

– По-перше, я вважаю, що санкції були введені під час виборчої кампанії необгрунтовано. А по-друге, давайте все-таки розділяти. Є заборона в’їзду. Яким чином заборона в’їзду може стосуватися аудіовізуального продукту? Я багато разів питав про це представників минулої влади в обличчя, публічно, і ми сперечалися. Тому що, на мій погляд, одна справа – коли порушено кримінальну справу проти кого-то, наприклад, Охлобистіна, Пореченкова, ще когось, і це тоді має стосуватися так званих “чорних списків”. Інша справа, коли автоматом, так би мовити, великим списком, ці люди вносяться в “чорні списки” і сотні годин аудіовізуального продукту, в тому числі фільм Романа Балаяна, кладуть на полицю, – зазначив Ткаченко.

Він додав, що в країні потрібно розібратися з цим питанням, створити прозору, зрозумілу систему формування “чорних списків”.

– На мій погляд, тільки той факт, що комусь заборонений в’їзд в Україну, не може одночасно бути підставою для заборони фільмів, – підкреслив міністр культури.

У листопаді 2017 го в Держкіно анулювало прокатне посвідчення всіх сезонів “Сватів”. Після цього актори, що знімалися в серіалі, закликали «не валити все в одну купу”, а дати проекту жити і розвиватися. А в студії “Квартал 95” тоді пообіцяли відстоювати свої права в судових інстанціях. У березні 2019 го суд визнав внесення Федора Добронравова в так званий “чорний список”, куди актор потрапив в 2017 році, незаконним, і скасував відповідний наказ Мінкульту.

Джерело.

Close