facebook

В Україні різко зросте абонплата на газ: скільки тепер платитимемо та як зміняться ціни

В Україні в липні різко зросте абонплата на газ. Суми в другій платіжці збільшаться приблизно на 24%. Водночас Кабмін на вимогу МВФ перестане регулювати тариф на блакитне паливо.

В Україні різко зросте абонплата на газ: скільки тепер платитимемо та як зміняться ціни
Всі українці зобов’язані щомісячно вносити абонплату на газ, розмір якої не залежить ні від ціни на саме блакитне паливо, ні від обсягів споживання. Навіть якщо “Нафтогаз” влаштує акцію й безкоштовно віддаватиме свій товар, а ви вирішите відмовитися від використання блакитного палива, внести абонплату однаково доведеться.

У липні абонентську плату збільшать майже на 24% її розмір у всіх різний. З одного боку, він залежить від постачальника, а з другого – від того, скільки за “газовий рік” (із жовтня до жовтня) блакитного палива ви витратили.
Наприклад, якщо в середньому ви споживали 90 кубометрів газу (опалювали будинок) і живете в Миколаєві, то до липня абонплата становитиме 98,1 грн, а після – 121,5 грн. Тобто платіжка збільшиться на 23,4 грн.

Що буде з самим тарифом на газ?
У “Нафтогазі” заявили, що зараз у Європі найнижчі ціни на блакитне паливо. “Цінова ситуація на ринку сприяє намірам уряду лібералізувати ринок газу для населення з 1 липня цього року. У міжопалювальний сезон передумов для зростання цін значно менше, ніж холодної пори року. Історично низькі ціни, великі запасу газу в європейських і українських сховищах і літній період – все це дасть змогу зробити плавний і безпечний перехід для українських споживачів до вільного ринку”, – зазначив голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв, повідомляє пресслужба НАКу.

“Історично низькі ціни, великі запасу газу в європейських і українських сховищах і літній період – все це дасть змогу зробити плавний і безпечний перехід”, – зазначив голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв

Блакитне паливо й справді дешевшає. У травні, наприклад, оптова ціна на нього знизилася до 2,3 грн за кубометр (на 21%, як порівняти з квітнем).

Кінцева ж вартість для споживачів (враховуючи ПДВ, націнки газзбутів і витрати на транспортування газу по магістральних трубопроводах) становить 2,9 грн за кубометр. Експертка у сфері енергетики Мирослава Качко сподіватися, що газ дешевшатиме такими темпами й надалі, не варто. За її оцінками, до вересня ціна може додати приблизно 20%.
“Влітку ми спостерігали традиційне здешевлення у зв’язку з міжсезонням. Цього року поступово бачитимемо разом із виходом з карантину поетапне здорожчання. Але глобальні чинники залишаються на боці низького ринку. Думаю, що з початком опалювального сезону або навіть до вересня можливе зростання цін на газ до 20%, що однаково буде значно менше, ніж навіть у квітні цього року. Причин для стрибка немає, а з огляду на заповнені сховища і не буде. Ще одне питання – чи постачатиме Катар скраплений газ до Європи. Якщо постачання зростатиме, то ціна може підвищитися восени незначно”, – говорить Качко.

Аналітик Єгор Комов у коментарі додає: ціна на відкритому ринку як росте, так і знижується. Наприклад, наприкінці травня вартість на нідерландському газовому хабі TTF збільшилася на 38,2%
“Я б не поспішав стверджувати, що ми все літо бачитимемо стабільне зниження ціни. Є багато змінних факторів. Зараз можна стверджувати, що якоїсь миті ми практично досягнули історичного мінімуму. До рівня, який був торік, ми точно не відкотимося цьогоріч, і це звісно, найкращий час для лібералізації ціни”, – говорить Комов.

Українці платитимуть за ринковими цінами: так хоче МВФ
Одна з умов меморандуму з МВФ – Кабмін не повинен регулювати вартість газу. Це призведе до того, що українці будуть платити більше, коли газ у світі дорожчає, і платити менше, коли він дешевшає.

Позитивний момент: не буде прив’язки до імпортного паритету, який в окремі місяці був навіть вищим, ніж ціна на газ в Україні. З другого ж боку, коли газ почне дорожчати, ніхто не зможе обмежити його максимальну ціну для домогосподарств.

У міністерстві фінансів уже встигли заявити, що газ точно дешевшатиме, навіть під час опалювального сезону. “Зараз є всі підстави вважати, що ми минули складний кризовий етап в економіці. Буде встановлено ринковий механізм формування ціни на газ. Зараз вартість – більш ніж 4 тисячі, тоді як на ринку – 2275 грн. Отже, ціна на газ у період опалювального сезону для населення буде знижена”, – підсумував Сергій Марченко.

У будь-якому разі домогтися конкуренції на ринку та кінця монополії “Нафтогазу” можна тільки створивши ринкові механізми. І для цього українці повинні платити за блакитне паливо не за регульованим, а за вільним тарифом.

Джерело.

Close