facebook

Шмигаль назвав медреформу помилкою, пообіцяв її виправити і анонсував другий етап

В Україні триватиме другий етап медреформи, так як законопроект про відстрочення не піддавався. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що тарифи НСЗУ вже почали перераховувати, так як вартість багатьох послуг занижена.

Про це вінопублікував в своєму телеграм-каналі фрагмент відео, яке було знято на прес-конференції 11 червня на тему “100 днів уряду”.

– Другий етап медичної реформи триватиме. Законопроекту щодо його відстрочки не буде. Ми перераховуємо тарифи НСЗУ в даний момент. Там дійсно були помилки, були невірні розрахунки вартості певних видів і пакетів медичних послуг, – розповів Шмигаль.

За його словами, в деяких пакетах лікування тарифи на медичні послуги занижені. Як приклад він навів тариф на лікування інфаркту.

– Інфарктний пакет коштує за існуючим тарифом 16 тис. Грн, за фактом – це більше 30 тис. Грн. Тобто, це треба перерахувати, і це треба оплачувати, тому що цих коштів не вистачає на покриття витрат середньої инфарктной операції, – сказав Шмигаль, додавши, що “таких прикладів багато”.

За його словами, це дозволить виправити допущені помилки без відстрочки процесу реформи.

– Визнання цієї помилки дає нам підставу сьогодні перерахувати вартість пакетів, дозволяє переглянути і доповнити ось ці прописані параметри в реформі, наприклад змісту психіатрії, фтизиопульмонологии, інших установ, які в принципі не передбачалися, їх в принципі забули при підготовці другого етапу медреформи. Ось ці помилки і те, що забули, ми як раз зараз виправляємо. Ми це виправимо без відстрочки “, – сказав Прем’єр-міністр.

На його переконання, виправлення помилок і продовження медреформи дасть “правильний результат”, який українці відчують вже з наступного року.

– Ми хочемо це відкрити і зробити більш публічно, щоб у суспільства не було сумнівів в тому, що НСЗУ і взагалі ця реформа медична, вона повинна бути. Ми хочемо змін у медичній сфері. Ми хочемо, щоб медицина була краще, ближче до людей, але від реформи, я буду говорити цю фразу, повинні виграти і пацієнт і лікарі. Коли пацієнт не розуміє як він виграв, а медичний працівник переживає, що він втратив роботу і йому недостатньо платять грошей за ту роботу, яку він робить – реформа – це помилки їх потрібно визнавати, – сказав прем’єр-міністр.

Йдеться про медичну реформу, яку в 2017 році схвалила Верховна Рада. Відповідно до першого етапу нової реформи, в Україні ввели контракти пацієнтів з сімейними лікарями. Другий етап реформи почався з 1 квітня 2020 року. Зокрема, він передбачає звільнення близько 50 тисяч медиків і закриття 332 лікарень. Так, медичні установи будуть отримувати фінансування виходячи з кількості наданих послуг, а не за кількістю лікарняних ліжок. Для цього в спеціальному порядку потрібно підписати договір з Національною службою здоров’я України.

Джерело.

Close