facebook

У Китаї у свиней виявлено новий небезпечний вірус: здатний мутувати і передаватися людині

У зв’язку з цим вчені закликали ввести моніторинг індустрії свінотноводства – щоб спостерігати як за тваринами, так і за здоров’ям людей, які працюють в цій сфері.

У Китаї у свиней виявлено новий небезпечний вірус: здатний мутувати і передаватися людині
У Китаї вчені ідентифікували новий штам вірусу грипу, який має “серйозний потенціал” до виникнення пандемії. На даний момент G4 EA H1N1 (так його назвали дослідники) не надто небезпечний, але може мутувати, пише ВВС.

Вчені припускають, що в разі мутації вірус буде “з легкістю передаватися від людини до людини, викликавши нову глобальну епідемію”. Дослідники підкреслили, що поки він виявлений тільки у свиней і “поки ще не стає загрозливим”. Але вони підкреслили, що G4 EA H1N1 “має всі типові характеристики, що свідчать про високу пристосованості до зараження людини, і вимагає пильного контролю”. Вони додали, що останньою масової епідемією вірусу схожого типу, з якою зіткнувся світ, був спалах свинячого грипу ( A / H1N1pdm09 ) в 2009 році.

У зв’язку з цим вчені закликали ввести моніторинг індустрії вирощування свиней – щоб спостерігати як за тваринами, так і за здоров’ям людей, які працюють в цій сфері. Особливість нинішнього вірусу, запевняють дослідники, в тому, що він абсолютно новий, і імунітет проти нього у людей або “занадто малий, або його немає зовсім”.

Що за свинячий грип
H1N1 2009 проявляється у вигляді грипоподібного захворювання без ускладнень при повному одужанні через тиждень навіть без медикаментозного лікування. Важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинної вірусною пневмонією. При відсутності правильного лікування здатна привести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

У високій зоні ризику знаходяться вагітні жінки, діти до двох років і люди з хронічними захворюваннями легенів. Симптоми грипу А (H1N1) в більшості випадків схожі з симптомами сезонного грипу і включають в себе лихоманку, кашель, біль у горлі, нежить, біль у м’язах, тахікардію, головний біль, озноб і слабкість. В окремих випадках симптоми також включають нудоту, блювоту або діарею.

В ЦЕЙ ЧАС

У світі бушує пандемія коронавируса Covid-19, який забрав життя вже 505 505 осіб. Зуміли подолати вірус 5 235 813 чоловік. В цілому на даний момент підтверджено 10 302 052 випадки захворювань. З них в Україні – 44 334.

Джерело.

Close