facebook

Відомий мовознавець Олександр Авраменко знайшов в тексті радіодиктанту помилки

Мовознавець розповів, в якому місці найлегше допустити помилки та які були суперечності у написанні слів. Вся Україна 9 листопада писала 20 ювілейний радіодиктант національної єдності. Свої знання з української мови могли перевірити всі охочі – від молодшого до старшого віку.(Портал Всеосвіта).

Впродовж 14 років диктант читав мовознавець Олександр Авраменко, проте цьогоріч він поступився місцем акторці Риммі Зюбіній. Натомість сам узяв ручку та аркуш паперу й написав диктант. Про те, які помилки він помітив у радіодиктанті Олександр Авраменко розповів Сніданку 1+1 під час онлайн-конференції.

Мовознавець зазначив, що під час написання диктанту в нього було невеличке хвилювання:

Я хвилювався не тільки за себе, а й за Римму Зюбіну, і за всіх охочих, які долучилися до написання диктанту, а особливо за дітей.

Не тільки хвилюваннями, але й враженнями від диктанту поділився мовознавець:

Окрім того, що диктант цікавий та пізнавальний за змістом, водночас є актуальним. В його основі покладено питання: чи витіснять все-таки електронні книжки паперові та чи є вони загрозою?

Авраменко наголосив, що оскільки це диктант національної єдності, згадок у ньому про Україну не було, проте було згадано Гаррі Поттера та Ілона Маска і зауважень щодо цього питання в соцмережах було багато.

Де були складні чи суперечливі місця в радіодиктанті та в якому місці найлегше допустити помилки?

У запропонованому диктанті мовознавець помітив дві помилки, на яких акцентував увагу:

Слово ГАДЖЕТ потрібно писати з літерою “Г”, а не “Ґ”.

“Ґ” вживаємо в давно запозичених словах згідно з правописом – ґатунок, ґанок, ґрунт.

В іншомовних прізвищах та іменах дозволяється вживати обидва варіанти:

Вергілій – Верґілій, Гетте – Ґетте, Гуллівер – Ґуллівер.

На його думку, комісія при перевірці написання слова «гаджет» за помилку не вважатиме.

Авраменко вважає, що в реченні, де присутнє вставне слово “напевно” після коми варто писати УЖЕ, а не ВЖЕ.

Водночас мовознавець висловив власну думку щодо виділення вставленої конструкції – “принаймні поки що”. Він вважає, що її можна відокремити або дужками, або тире.

Деякі вчителі в коментарях зауважили: під час написання диктанту “збивало” те, що в певних моментах Римма Зюбіна читала слова та уривки з різною інтонацією – один раз з паузою, другий – без.

Також Авраменко наголосив, що конкурс «Всеукраїнський диктант національної єдності» передбачає не тільки перевірку своєї грамотності, а й дискусію серед всіх учасників освітнього процесу.

Нагадаємо, свої результати із написання диктанту ви можете перевірити на сайті Українського Радіо.

Джерело.

Close