facebook

Українцям перерахують мінімалку, але нові зарплати боляче вдарять по гаманцях: до чого готуватися

У 2021-му на українців чекає підвищення мінімалки на 500 грн, до 6,5 тис. Але наступного року Кабмін збирається підвищити мінімальну зарплату всього на 200 грн, а 2023-го – ще на 476 грн.

 

Водночас ціни, ймовірно, ростимуть швидше й серйозніше, ніж зарплати. Від цього передусім постраждає найбідніше працездатне населення, – пише Оbozrevatel.

Як будуть підвищувати зарплати?

В Україні за 12 місяців рівень інфляції вже досяг 9,5%. Тільки цього року соняшникова олія подорожчала більш ніж на 42%, а цукор майже на 21%. Водночас до кінця року мінімальна зарплата залишатиметься на колишньому рівні в 6 тис. грн. Тільки в грудні її збільшать приблизно на 8% (до 6 500 грн).

У 2022-му мінімалку підвищать всього на 3% – до 6700 грн. Таке зростання не тільки не дозволить покрити інфляцію, але й призведе до значного збіднення найбільш низькооплачуваних співробітників. І йдеться не про низькокваліфіковану робочу силу. Постраждають вихователі дитячих садків, медсестри, ціла група бюджетників.
І якщо левова частка українців, які показують офіційну мінімалку, насправді заробляє в конверті значно більше, то ось бюджетники дійсно живуть на той мінімум, який встановлює Кабмін і затверджує Верховна Рада.

Як ростимуть зарплати:

з 1 січня 2022 – 6 500;з 1 жовтня 2022 – 6 700 грн;
з 1 січня 2023 – 7 176 грн;

з 1 січня 2024 – 7 665 грн.

Якою має бути мінімальна зарплата в Україні?

Суперечки про розмір мінімалки точаться між роботодавцями й профспілками по всьому світу. Держава в них постає “суддею” і вибирає компромісний варіант. В українських же реаліях пояснити, чому встановили саме цю суму і з ким її погодили, неможливо.

Кожна країна ухвалює власне рішення. Наприклад, кілька місяців тому Великобританія замовила дослідження, в результатах якого йдеться: мінімум повинен складати від 60 до 66% медіанної зарплати.

Так, в Україні, за даними кадрового порталу rabota.ua, медіанна зарплата становить 11 957 грн. Відповідно, мінімалка повинна бути на рівні 7,1-8 тис. грн. У Швейцарії ухвалили рішення платити не менш як 72,8% від медіанної зарплати. Якби таким досвідом скористалася українська влада, мінімалку підвищили б до 8,7 тис. грн.

До чого призводить підвищення мінімалки?

Головне, що варто знати про підвищення мінімалки: держава, як і бізнес, від такого кроку тільки виграє. Наприклад, у 2017-му мінімалку підвищили вдвічі, з 1 600 до 3 200. І тоді ситуація різко змінилася:

доходи місцевих бюджетів зросли на 38%;
податкові надходження в загальну скарбницю країни – на 23%;
Пенсійний фонд тоді додатково отримав близько 51 млрд грн;
місцеві бюджети зросли приблизно на 11 млрд грн;
дохід від ПДФО до держбюджету збільшився на 16 млрд.
А на підвищення зарплат з державного бюджету витратили всього на 28 млрд грн більше. Тобто, витрати багаторазово компенсувалися. Бізнес же, який заявляє про те, що у нього немає грошей на гідні зарплати, і зараз найчастіше платить більше за встановлений мінімум, але в конвертах. Підвищення мінімалки в такому разі дозволить вивести зарплати з тіні.

“Отримали шикарний результат. Усе пішло вгору. Як саме підвищувати, потрібно обговорювати. Це складне питання”, – коментує двократне зростання мінімалки в 2017-му старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при Національній академії наук Людмила Черенько.

До чого може призвести низька мінімалка?

Бідність і крах Пенсійного фонду. Наприклад, колишній міністр соцполітики Андрій Рева нагадує: 40% тих, хто працює, показують мінімальну зарплату. З них тільки бюджетники й окремі українці в невеликих регіонах дійсно стільки заробляють. Левова ж частка роботодавців просто приховує реальні цифри. Дефіцит ПФУ зростає з кожним роком і якщо ситуацію не змінити, рано чи пізно грошей на пенсію не вистачатиме.

Трудова міграція. До Польщі, як і до інших сусідніх країн, їдуть не тільки українські робітники, а й лікарі, медсестри. Зарплати там у 2-5 разів вищі, ніж в Україні.

Гальмування зростання економіки. Підвищення зарплат в Україні може посприяти споживчому попиту. Чим більше українці витрачають, тим більше заробляє бізнес, тим більше податків отримує держава.

Кабінет міністрів на найближчі три роки розраховує поетапне підвищення зарплат, яке навіть не покриє зростання цін. І поки уряд економить на зарплатах українців, страждати буде і економіка, і держава.

Джерело.

Close