facebook

Верховна Рада готує підвищення податків для українців

Народні депутати підтримали за основу законопроєкт Кабінету міністрів №5600.

Таке рішення прийняли на засіданні Ради.

“За” проголосували 264 нардепа.

Закон вносить зміни до Податкового кодексу в частині ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

“З 2019 року ставки податків не переглядалися, а ставки акцизного податку на алкогольні напої не переглядалися з 2017 року”, – йдеться в пояснювальній записці, пише Сьогодні.

Пропонується збільшити на 5% ставки акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку (крім ставок за викиди двоокису вуглецю в повітря стаціонарними джерелами забруднення, за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти та за розміщення малонебезпечних нетоксичних відходів гірничої промисловості) і рентної плати за користування радіочастотним ресурсом Україна з урахуванням індексу споживчих цін 2020 року.

Закон пропонує змінити підходи до визначення одиниці виміру ставки акцизного податку на пиво. Діючу ставку акцизу за 1 л пива хочуть замінити на ставку за 1 л 100-відсоткового спирту.

Контролюючим органам дають право стягувати податковий борг, що виник в результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов’язання в податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та / або коштів з рахунків в банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

Керівнику юридичної особи – боржника за рішенням суду можуть тимчасово обмежувати виїзд за кордон до повного погашення податкового боргу.

Запроваджується оподаткування ПДФО за ставкою 18% доходів, отриманих від продажу протягом звітного податкового року третього і наступних об’єктів нерухомості.

Закон звільняє від оподаткування ПДФО доходи, отримані платником податку у вигляді часткової або повної компенсації відсоткових (процентних) ставок, яка виплачується в рамках:

бюджетної програми “Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва”;
державної програми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених КМУ.
Від ПДФО звільняються і кошти, отримані платником податків на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій.

Джерело.

Close