facebook

З початку року ціни на газ в Україні виросли майже на 70%

1 липня, на торгах на Українській енергетичній біржі ціна тисячі кубічних метрів природнього газу взлетіла на 1500 грн і становила 15000 грн. Це абсолютний рекорд за всю історію.


Про це повідомляється у Телеграм-каналі Монополіст.

Ще 30 червня середньозважена ціна тисячі кубометрів газу на УЕБ була 13,4 тис грн. Попередній максимум ціни (12,38 тис грн/тис куб м) на УЕБ було зафіксовано в жовтні 2018 року.

З початку року спотові ціни на газ в Україні виросли майже на 70%

Різкий ріст спричинений стрибком цін на газ у Європі, звідки ми імпортуємо газ. Україна – газодефіцитна країна, ми імпортуємо приблизно третину річного обсягу споживання газу.

Тим часом в Європі спотова ціна на природний газ на одному з ключових хабів – TTF в Нідерландах зросла до $450 за тисячу кубометрів. Це новий багаторічний максимум. В черні ціна газу на хабі зросла на 31%, а з початку року на 80%.

Причин рекордного росту цін декілька, але основа – це Газпром. Влітку традиційно відбуваються ремонти газопроводів “Північний потік” та “Ямал-Європа”. В цей час Газпром замовляв додаткові обсяги прокачки газу через Україну.

В 2020 році російський монополіст, на час ремонту газопроводів, не бронював додаткові потужності для прокачки більших обсягів через нашу ГТС, а недопоставлені обсяги газу були компенсовані з переповнених європейських газосховищ.

В 2021 році Газпром також відмовився бронювати додаткові транзитні потужності через Україну, однак газосховища Європи знаходяться на найнижчому за всю історію спостережень рівні.

Таким чином, через відмову Газпрому бронювати додаткові потужності через Україну і майже пусті сховища в Європі, було спровоковано різкий ріст цін на газ в Європі.

Дефіцит газу можна було б закрити за рахунок поставок скрапленого газу (СПГ) морем, але всі вільні обсяги СПГ у світі, в тому числі і з США, спрямовуються в Азію – тут ціни вищі, ніж в Європі через високий попит в регіоні, в першу чергу зі сторони Китаю.

Це приклад того, як Газпром, скориставшись кон’юнктурою ринку (пусті сховища в ЄС і високий попит зі сторони Азії), влаштував ціновий шантаж в Європі.

Джерело.

Close