facebook

Перший урок у новому навчальному році. На що звернути увагу

Корисні ідеї, як вчителю підготуватись до зустрічі з дітьми після канікул.

Немає різниці, в якому класі навчаються учні – перший урок завжди запам’ятовується дитині. Кожна сім’я цікавиться першим навчальним днем й радо ділиться у соцмережах урочистими світлинами біля прикрашеної дошки. Про що ж треба не забути у цей зворушливий день, а від чого краще відмовитись?

ВДАЛІ ІДЕЇ ДЛЯ ПЕРШОГО УРОКУ:

Емоційність педагога – це можливість продемонструвати учням щирість своїх почуттів та зарядити їх позитивом на новий навчальний рік. Коли ви зустрічаєте дітей вперше після літнього відпочинку, посміхайтесь, якщо вас намагаються обійняти чи просять зробити спільне фото – тобто встановлюйте контакт з перших секунд. Запитуйте, як пройшли літні канікули, що нового бачили, про що дізналися. Такий нескладний діалог допомагає учням відчути, що їхнє життя цікавить дорослого, що педагог може розділити з ним радощі та переживання.
Підготуйте кабінет. Створіть у ньому відповідну святкову атмосферу. Реалізація цього пункту залежатиме від вашої фантазії та матеріального забезпечення, але й з мінімальними фінансовими витратами можна створити гарну фотозону. Наприклад, з кольорових листочків А4 легко зробити кругове віяло, а у центрі написати «2021/2022 навчальний рік», або вказати клас, в якому учні навчаються. Також можна скористатись гофрованим папером та створити об’ємні квіти, або ж облаштувати арку з кольорових кульок.) Така маленька, але приємна особливість у вашому кабінеті викличе зацікавленість не лише серед ваших учнів, але й серед дітей всієї школи.
Напишіть на дошці тему Першого уроку. Насправді не всі учні запам’ятовують, як звучала тема першої зустрічі, а от якщо вона буде прописана на дошці й під час уроку ви до неї декілька раз звернетесь, – це краще зафіксується у пам’яті.
Обирайте такі форми роботи на уроці, щоб діти більше висловлювали власні думки, міркування, щоб під час цих відповідей не було розділення на правильні та неправильні відповіді. Ця маленька вчительська хитрість допоможе учням відчути, що міркування – доречні, а їхні думки почуті й, крім того, ніхто за них не осудить.
Створіть на уроці елемент гри, казкового сюжету, таємничості. Наприклад, заховайте певний символічний (відповідно до теми уроку) предмет в яскраву скриньку, запропонуйте учням ставити вам конкретні запитання, відповідь на яке буде «так» чи «ні». Спонукайте учнів до співпраці, підтримуйте бажання бути активними творцями уроку, а не сторонніми глядачами.
Запропонуйте дітям створити свою п’ятірку цілей на новий навчальний рік, збережіть дописи учнів, а під час останнього дзвоника дістаньте та проаналізуйте, чиїм надіям пощастило здійснитися. Протягом року стимулюйте та підбадьорюйте дітей, пропонуйте згадати написане і рухатись до обраної мети. Така проста вправа допомагає учням відповідально ставитись до своїх планів та плідно працювати.
Закінчуючи урок і підбиваючи підсумки, перепитайте в учнів, чи всі висловилися, чи ніхто не бажає доповнити розмову своїми міркуваннями та пропозиціями.
Діти дуже полюбляють колективні творчі завдання. Перший урок – це саме час реалізувати таку ідею. Немає різниці, що спільного ви створите – велетенський будинок з цеглинок лего, дерево з неймовірною кількістю листочків з побажаннями одне одному чи колективне виконання пісні. Головне – це відчути єдність спільноти й отримати позитивні емоції від зустрічі.
Якщо ви вчитель початкової школи, затримайтесь хвилин на 10 після уроку в кабінеті. Зробіть по дві світлини з кожним учнем біля святкової дошки, надішліть родинам. Нехай такий приємний подарунок від вчителя підніме їм настрій та допоможе налаштуватися на новий навчальний рік.
НЕДОРЕЧНІ ІДЕЇ ДЛЯ ПЕРШОГО УРОКУ:

Не ведіть урок у форматі суцільного монологу. Пам’ятайте, що є парна, групова форми роботи.
Не варто завчасно обирати двох учнів та робити їх ведучими на уроці. Вчитель – це головна людина в освітньому процесі, і не варто відходити у тінь та дозволяти виступати іншим. У когось з класу може виникнути неприємне відчуття, адже, можливо, і йому хотілося б побути у ролі вчителя.
Не роздавайте за декілька днів кожному учню вірші, аби перетворити урок на їхнє суцільне декламування. Вірші потрібно вчити, їх необхідно знати, але використовувати цей вид роботи як один з етапів уроку не варто.
Не обирайте для парної чи групової роботи занадто складні завдання. Перший урок – це не перевірка знань, не контрольна і не самостійна роботи.
Не створюйте ситуацій, які мають на меті конкуренцію. Наприклад, коли клас розділений на три групи, кожна з яких отримує бали, а в кінці уроку переможці нагороджуються призами. Такими діями можна образити частину колективу, адже робота в групі чи команді – це результат спільних зусиль, а не особисте досягнення учня.
Не концентруйте увагу на декількох учнях, давайте можливість долучатись до обговорення всім охочим.
Найголовніше правило Першого уроку – спланувати завчасно, продумати всі деталі та проводити його з неймовірним бажанням подарувати дітям відчуття радості та щастя.

Джерело.

Close