facebook

“Ніхто не знає, які шанси дожити до нового ранку”: як живе захоплений “Талібаном” Кабул

За кілька днів бойовики встановили контроль над усією країною.

Вже третю добу столиця Афганістану Кабул підконтрольна новому режиму руху “Талібан”. Президент Ашраф Гані втік, а тисячі людей намагаються виїхати з країни і штурмують аеропорти. За влади талібів люди змушені будуть відмовитися від колишнього життя. Перш за все це стосується жінок, журналістів, інтелектуалів, музикантів.

Чого бояться місцеві та чому багато з них хочуть прагнуть покинути країну, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Громадяни Афганістану розгублені та налякані. Вони не знають чого чекати від нового режиму “Талібану”. “Ніхто не знає, які шанси дожити до кожного нового ранку”, – каже міністр освіти Ренгіна Хіміді.

Контроль над усією територією країни таліби блискавично встановили за декілька днів.Єдине місце на всю країну, яке поки що непідконтрольне новому режиму – це аеропорт міста Кабул. Він став останньою надією людей, які прагнуть будь-що втекти з країни.

Історія повторюється знов, каже правозахисник Масі Наєм. У 90-х його разом із братом батько намагався вивезти до України з Афганістану. “Пам’ятаю, що це була спекотна пора року. Ми сиділи в аеропорту, досить довго чекали на тата. Була купа людей, штовханина”, – згадує він.

Виїхати в той час було дуже непросто і вдавалося далеко не всім. Особливо інтелігенції. “Нас довго садили. Бабуся цілувала мене і плакала”, – каже Наєм.

Нині усі комерційні рейси в аеропорту Кабула скасовані. Екстрено евакуюють хіба іноземців. Декілька відчайдух, які намагалися втекти чіпляючись за літак, загинули. Посольства закриваються, у містах черги до банкоматів і затори на дорогах. Понад усе звичайні мешканці не хочуть повертатися до старого життя, в якому жорстко каралося за недотримання встановлених талібами правил, а вони суперечать здоровому глузду: “Чоловіків примушували відрощувати бороди. Жінок — носити бурки, довгий одяг, який покриває все обличчя й тіло. Школи для дівчаток були закриті. Жінок, які опинилися без супроводу в громадських місцях, могли побити. Футбол був заборонений. А з ним і музика, окрім релігійних співів”.

До слова, “Талібан” захоплює Кабул уже вдруге: 96-го року радикальний ісламістський рух примусив Афганістан жити за надсуворими законами шаріату.

Джерело.

Close