facebook

Стрілянина по натовпу, жорсткі правила для жінок та військовий опір на Півночі: як живе Афганістан з приходом Талібів

Таліби, які спершу намагалися виглядати привітними і запевняли, що за 20 років змінилися, сьогодні відкрили вогонь по протестувальниках, які розмахували національним прапором.

Афганістан перебуває у стані шоку та недовіри. За останній тиждень таліби захопили десятки столиць провінцій. З падінням Кабула, Кандагара, Герата та інших великих міст бойовики оголосили, що збираються перетворити захоплений Афганістан в Ісламський емірат, як і 25 років тому – і вже почали перші перетворення.

ТСН.ua розповідає, як виглядають перші дні Афганістану під владою талібів.

Самі по собі: життя під контролем “Талібану”
У понеділок, 16 серпня, 40 мільйонів афганських громадян прокинулися у новій реальності – їхня країна перейшла під контроль радикального ісламістського руху “Талібан”. Ситуація, подібна до тієї, що була у 1990-х роках, коли таліби прийшли до влади вперше і змусили населення жити за суворими правилами, власним жорстким тлумаченням ісламського права.

Нове життям під контролем талібів поки що має дивний вигляд: місцеві спантеличені від поки що усміхнених талібів, які з рушницями в руках святкують перемогу, запевняють, що за 20 років змінилися і нібито готові дозволити усім жити з рівними правами і свободами.

© Associated Press

“Вони (таліби. – Ред.) намагаються бути дуже люб’язними”, – переповідає свої враження від побаченого кореспондент Al Jazeera Алі Латіфі. За його словами, бойовики в перший день спокійно реагували на місцевих та журналістів, робили селфі з перехожими, сиділи на терасах пекарень і усміхалися на камеру.

Тим часом у Мережі достатньо кадрів, як ці “привітні” таліби, заарештовують місцевих і прицілюються рушницями, що видно на одному з останніх відео з вулиць Кабула.

На вулицях подекуди можна зустріти жінок, хоч і небагато. Переважно вони вбрані у бурки (різновид паранджі, покриває все тіло від верхівки голови до землі та дозволяє власниці бачити перед собою за допомогою сітки на обличчі), нікаби (головний убір, який залишає очі і область навколо очей відкритими). “Деякі вдягнені, як і раніше, покривши голову хусткою і у вільному одязі, який не прилягає до тіла”, – зазначає Латіфі.

Контрольно-пропускні пункти більше не регулюються афганськими працівниками: замість них тепер бойовики з рушницями, але якоїсь чіткої системи контролю немає. У магазинах стрімко підскочили ціни: налякані місцеві намагаються зняти гроші з банківського рахунку, тим часом в банкоматах закінчилася готівка, розповідає журналіст.

Становище жінок
Журналістка CNN Кларісса Ворд, яка знімає репортажі з Кабула, 17 серпня зазначила, що все, що відбувається в місті під владою талібів виглядає максимально дивно: “Вони (таліби. – Ред.) просто скандують “Смерть Америці”, але в той же час виглядають дуже доброзичливими. Це вкрай дивно”.

Жінки масово скуповують бурки. Нині для них це стало життєвоважливою річчю, аби почуватися безпечно на вулицях, зазначає Ворд.

Таліби у розмові з журналісткою запевнили, що “дають гарантію кожному, що вони будуть у безпеці”. “Давши обіцянку, ми її дотримуємось”, – сказав один з бойовиків.

“Жінка, жінки можуть продовжити їхнє життя, і ми нічого їм не казатимемо. Вони можуть піти до школи, вони можуть продовжити навчання в ісламському нікабі”, – заявив один з польових командирів “Талібану” Асад Масуд Хістані. На запитання, чому жінки повинні закривати обличчя, Хістані відповів, що “так диктує іслам”.

“Привітний дух талібів” тривав недовго і незабаром присутність журналістки CNN створила напругу. Бойовики наказали їй відійти від них і залишатися збоку через те, що вона жінка.

“Таліби ще не запровадили свою “драконівську” версію ісламського закону, але багато хто вже готується до цього. На фасадах салонів краси місцеві замалювали зображення афганських жінок, непокритих хустками”, – зазначає Ворд.

“Порядок”, відновлення якого так бояться
Місцеве населення пам’ятає, яким було життя під контролем талібів у 1996-2001 роках і побоюється, що це може повторитися. Таліби обіцяли покінчити з насильством, і багато афганців, виснажені роками невпевненості та невпинного руйнування, не чинили опору ісламістам. Але мир наставі ціною багатьох соціальних, політичних та релігійних свобод.

Жінкам було відмовлено у громадянських правах і свободах, таких як освіта та працевлаштування. Їм було заборонено:

виходити з дому без супроводу когось з родичів чоловічої статі;
носити будь-який інший одяг, крім бурки чи паранджі;
водити автомобіль та їздити у громадському транспорті разом з чоловіками;
лікуватися у медиків-чоловіків;
будь-який вид роботи за наймом;
сміятися і голосно розмовляти; усі види розваг такі, як музика, телебачення; спілкуватися предсатвникам різних статей поза сім’єю і ще багато обмежень і заборон.

© Associated Press

В сучасному, демократичному Афганістані, який підтримувався Заходом, дівчата навчалися у школах разом з хлопчиками. Водночас як буде тепер незрозуміло. Таліби ввжають, що після настання статевого дозрівання, вони не можуть навчатися в одній будівлі з хлопчиками. тому що їх потрібно відокремити. Тож для цього потрібно мати окрему школу для дівчаток, які в Афганістані ще не побудовані.

Протягом 20 років Захід надихав, фінансував і захищав нове покоління афганців, яке зростало зі свободами і хапалося за нові можливості. Тепер місцеве населення почувається повністю покинутим демократичним світом, хоч і вважало себе його частиною.

Журналісти, жінки-судді, жінки-члени парламенту, правозахисники, студенти – усі зараз говорять одне й те ж: “Наша доля повисла на волосині”.

Протест жінок, постріли і поява сил опору: що відбувається на вулицях Афганістану
Афганців залишили сам на сам пристосовуватися до нового життя, перспективи якого не тішать. Однак є й ті, хто не збирається миритися зі своїм становищем. 17 серпня група жінок протестувала за свої основні права на вулицях Кабула.

Афганські кореспондентки і ведучі знову з’явилися у кадрі після того, як їх відкликали від роботи кілька днів тому з міркувань безпеки. Зокрема одна з ведучих в прямому ефірі взяла інтерв’ю у представника талібів.

Сотні молодих людей розмахували національним прапором на вулиці Пуштуністан у Джалалабаді після демонстрації на підтримку національного прапора. За словами самовидців, “Талібан” обстріляв протестувальників і побив низку журналістів.

В Афганістані формують сили опору “Талібану”. Осередком опору стала провінція Панджшер – єдина в країні не захоплена талібами. Там перебуває віцепрезидент Афганістану Амірулла Салех, який оголосив себе президентом країни, а також Ахмад Масуд-молодший – син легендарного військового командира Ахмад Шаха Масуда, відомого також як Панджшерський лев. До провінції стягують підрозділи афганської армії, які відмовилися здаватися талібам.

“Ми залишилися одні. Ми ніколи не здамося… Наші бійці, старі й молоді моджахеди, тут, у Панджшері, піднімають зброю. Приєднуйтесь до нас через спорідненість духу або через пряму підтримку”, – йдеться у зверненні Масуда.

Джерело.

Close