facebook

Зросте ціна на газ для українців: Зеленський розповів про небезпеки “Північного потоку-2”

Президент назвав “Північний потік-2” зброєю Москви.

Україна має використати час, необхідний для запуску “Північного потоку-2”, для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки.

Про це розповів президент Володимир Зеленський журналістам видань з країн “Нормандської четвірки” та США, інформує пресслужба ОП.

За його словами, “Північний потік-2” буде пріоритетною темою на зустрічі з Джо Байденом у Вашингтоні. Зеленський сподівається, що навіть після закінчення будівництва трубопроводу, він не запрацює.

“Це довгий шлях, навіть якщо до повного завершення “Північного потоку-2″ залишається 1% робіт. Одна справа — побудувати газопровід, а інша — запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права та міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використаємо час для захисту власних інтересів”, — запевнив глава держави.

Зеленський прокоментував наміри США та Німеччини інвестувати мільярд доларів у відновлювану енергетику України як компенсацію збитків від “Північного потоку-2”. Він наголосив, що Україна втратить від припинення транзиту газу через свою територію близько 2 млрд доларів на рік.

Також президент попередив, що через зменшення кількості транзиту може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів.

“Північний потік-2″ — це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу й тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов’язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використати економічні інструменти”, — підсумував Зеленський.

Джерело.

Close