facebook

Житлові субсидії: кому відмовлять та що зміниться від 1 вересня

Українці мали п’ять місяців для того, аби переоформити субсидії на наступний рік.

Вже від вересня у системі призначення житлових субсидій очікуються важливі зміни. Загалом в Україні хочуть отримувати субсидії близько 4,6 млн людей.

Про те, як зміняться правила отримання субсидій від 1 вересня 2021 року – у матеріалі ТСН.ua.

Кабінет міністрів України суттєво посилив вимоги до тих українців, які отримують субсидії. Пов’язано це, зокрема, і з тим, що багато людей кілька років не оновлювали інформацію про себе. Після зміни правил всім призначають субсидії лише у готівковій формі. А від 1 травня поточного року українці мали час для того, аби переоформити субсидії на наступний рік. Для цього було необхідно подати заяву і декларацію в онлайн-режимі або поштою.

У Міністерстві соціальної політики зазначили, чому саме українцям потрібно було обов’язково подати повторну заяву на призначення субсидії:

житлова субсидія надавалась у безготівковій формі;
виплата була призначена за місцем фактичного проживання (орендарі житла, внутрішньо переміщені особи);
субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих в житловому приміщенні, що не проживають за місцем реєстрації.
Виплати не призначають, якщо:

площа квартири перевищує 130 кв.м. а будинку – 230 кв.м;
здійснювалася одноразова покупка на суму понад 50 тис. грн;
доходи від депозитів і девідентів – понад 50 тис. грн;
наявність автомобіля, не старшого 15 років;
є заборгованість з аліментів чи з оплати комунальних послуг за понад три місяці.
Також восени в Україні запрацює єдина інформаційна система для отримувачів субсидій і соцвиплат. За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, ця система допоможе швидше перевіряти претендентів на державну допомогу. Крім того, це спростить оформлення допомоги для пересічних громадян.

У системі буде зібрана вся інформація: чим займається субсидіант, який має прибуток, стаж тощо. Інформація допоможе правильно формувати бюджет для виплат допомоги та надавати тим, хто справді її потребує. Слід зауважити, що спочатку система буде діяти для одержувачів шести видів соціальної допомоги. Всього ж в Україні – 120 видів соціальної допомоги.

Джерело.

Close