facebook

Як зміниться курс долара в Україні у перші дні січня: опубліковано прогнози

В Україні курс долара першого тижня січня має шанси як на стабільний рух біля чинних позначок, так і на незначне зростання. Проте великих змін не очікується.

Які фактори вплинуть на курс валют і скільки заплатимо за неї у перші дні січня, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з доларом: є два прогнози
На валютному ринку спостерігається невелика корекція долара на тлі відновлення “ралі Санта-Клауса”, говорить Сергій Родлер, аналітик TeleTrade. Вся справа в тому, що низький рівень госпіталізації тих, хто заразився штамом “Омікрон”, мотивував інвесторів придбавати ризикові активи, до яких належать і американські акції.

“В певній мірі ситуація схожа на динаміку початку року, коли впровадження вакцини допомогло розширити можливості акціонерних активів. І час від часу інвестори схильні вірити у відновлення світового ВВП, і в результаті знижується попит на долар”, – пояснив Родлер.

Головна ідея полягає в тому, що “Омікрон” може стати певним аналогом сезонного грипу, а значить COVID-19 перестане негативно впливати на світову економіку. У такому разі потреба розміщення грошей в активах-притулках, на кшталт долара, втратить свій сенс.

Утім, навряд чи такий стан справ збережеться надовго, оскільки відмінності від ситуації річної давності таки наявні. Наприклад, зараз Федеральна резервна система США (аналог українського Нацбанку) готова активно боротися з інфляцією, яка досягла 5,7%, а очікувалася у діапазоні 1,5-3,3%. Це передбачає посилення та згортання стимулів починаючи з 2022 року.

“Чекаємо курсу долара вище за позначку в 27,4 грн/$”, – спрогнозував експерт.

Як змінився курс долара у грудні 2021-го

З такою думкою не погоджується аналітикиня компанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко. Вона навпаки вважає, що у першому місяці 2022-го вартість долара в Україні плавно знижуватиметься. Одна з причин – низька ділова активність. У цей час бізнес менше купує валюту, знижується попит на долари.

“Невелике зміцнення все-таки можливе. Ймовірно, ринок намагатиметься повернути курс до позначки 27 грн/$”, – каже аналітикиня.

Вона нагадує, що на ситуацію також впливатимуть і психологічні чинники. Серед них і новини про можливу ескалацію, і повномасштабна військова агресія з боку РФ.

“Якщо психологічні фактори й надалі матимуть місце, курс може утриматися на тих самих позиціях і надалі”, – зазначає експертка.

Як і на що впливає вартість долара
В Україні четверта частина споживчого кошика – імпортна продукція. Її вартість залежить від курсу долара. Тобто після подорожчання валюти пропорційно зростає і загальна інфляція в країні. Також від ситуації із гривнею залежать:

вартість нерухомості

Ціни на будинки та квартири на вторинному ринку закріплені у доларах. Окрім того, після подорожчання долара змінюються ціни на первинному ринку житла. Щоправда, працює така залежність лише в одну зі сторін. У разі різкого зниження курсу долара ціни у валюті на первинному житлі навпаки можуть вирости.

вартість авто

Автомобілі в Україну також імпортуються, тому ціна змінюється, залежно від курсу долара. Що дешевша валюта, то доступніша машина.

вартість газу та бензину

Україна імпортує близько 85% світлих нафтопродуктів (бензину). За експертними оцінками, після подорожчання долара на 10 копійок уже за два тижні бензин може подорожчати на 7 копійок. Окрім того, ринок газу також залежить від вартості імпортного блакитного палива.

Ситуація на валютному ринку впливає і на макрофінансову ситуацію у країні. Що більший долар, то вищі експортні виторги бізнесу в гривневому еквіваленті. Отже, зростають податкові надходження до бюджету та доходи від митниці. З іншого боку, більше коштів доводиться віддавати на обслуговування і погашення зовнішніх кредитів.

Загалом же перший місяць нового року запам’ятається Україні відносно стабільним курсом долара. Валюта коливатиметься у досить вузькому коридорі від 27,2 до 27,4 грн/$.

Джерело.

Close