facebook

Нове меню в школах: які страви у 2022 потрапили під заборону (інфографіка)

Із початку 2022 року українські школи перейшли на нові норми харчування.

Страви для дітей розробляв відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, який наголосив на тому, щоб меню дітей містило менше солі та цукру. Видання “Слово и дело” розробило інфографіку, за допомогою якої можна подивитися, які страви можна давати школярам, а які опинилися під забороною.

Отже, згідно з новими стандартами, кількість цукру у стравах має бути меншою у 2-2,5 рази, але більше фруктів, молочних продуктів та м’яса. Нове шкільне меню було розроблено так, щоб приблизно 75% продуктів було рослинного походження (овочі, фрукти, ягоди, салати).

Страви з риби повинні з’являтися на столах школярів не менше 2-х днів на тиждень, а м’ясні – не менше 3-х днів. Овочі та фрукти дітям зобов’язані давати щодня. А ось картопля як окрема страва повинна подавати не більше 2-х разів на тиждень у разі 5-денного перебування в школі, і не більше 3-х разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування.

До списку заборонених продуктів для шкільних їдалень потрапили сосиски, ковбаса, копчена та в’ялена риба, гриби, непастеризоване молоко та непастеризовані соки, а також солодощі, продукти домашнього виробництва, консерви та продукти, у складі яких багато цукру та солі (більше 10 грам на 10 г). Ще з меню макарони “по-флотськи”, млинці з м’ясом та сиром, напої, що містять барвники та холодець. Чай і какао можна давати, але без додавання цукру.

Джерело.

Close