facebook

Українські заробітчани пояснили Зеленському, чому не хочуть повертатися додому: “Не відіжмуть…”

Нещодавно президент України Володимир Зеленський зробив привабливу пропозицію заробітчанам, щоб повернути їх на батьківщину. Глава держави анонсував програму “Повертайся і залишайся”, за якою можна буде отримати кредит у 1,5 млн гривень терміном на п’ять років на відкриття або розширення свого бізнесу.

 

Програма Зеленського обіцяє ставки у розмірі 5-9% річних, що значно нижче, ніж в середньому по ринку, де зараз середня ставка кредитування бізнесу досягає 20% річних. Проте, виявилося, що навіть така пропозиція від президента не надто приваблює українських заробітчан, пише Страна UA.

Заробітчани стверджують, що якщо вже і брати кредит для відкриття бізнесу, то краще робити це за кордоном. Причинами такого рішення називають відсутність бюрократії та хабарництва, кращі умови для розвитку бізнесу навіть для іноземців. Люди певні, що закордоном їх ніхто не “кине” і не витисне.

Повідомляється, що в Італії майже 300 тисяч заробітчан і 4 тисячі із них підприємці. Українці, які виїхали в цю країну, розповідають, що відкрити там бізнес набагато простіше, ніж в рідній Україні. У сусідній Польщі українці теж відкривають кав’ярні та магазини. Підприємці зізнаються, що започаткувати тут свою справу не так складно, навіть більше — чиновники всіляко підтримують тих, хто відкриває бізнес і закони держави працюють так, щоб допомагати підприємцям.

“Є впевненість, що за кордоном бізнес не відіжмуть, як в Україні. У нас можна набрати кредитів і без штанів залишитися”, – говорить Надія Білан, яка працює в Італії.

Зі слів українських заробітчан-підприємців, вести бізнес за кордоном дорожче, ніж в Україні через податки і відрахування, але зате набагато надійніше. Крім того, підприємцю завжди допоможуть та підкажуть. Саме через ці причини українці скептично поставилися до пропозиції Зеленського відкрити бізнес в Україні.

Марія Лабойко, яка п’ять років живе у Празі і володіє магазином українських товарів відреагувала:

“По-перше, це вилами по воді писано. По-друге, неясно, скільки потрібно пропрацювати за кордоном, щоб тобі дали дешевий кредит в Україні. А як бути нелегалам, яких більшість? Як довести, що ти працював за кордоном? У Чехії мої знайомі, наприклад, не збираються повертатися додому найближчим часом ні за які пряники. Тут працює понад 150 тисяч наших, а разом з сезонними працівниками — вдвічі більше. Зварювальники отримують 1-2 тисячі євро. Та навіть простий пакувальник подарунків на фабриці – 1 тисячу євро має. Це стабільний дохід без ризиків, які вже точно чекають при відкритті бізнесу в Україні. Навіть якщо будуть давати дешеві кредити, потім так можна влетіти, що не розплатишся, враховуючи вітчизняні реалії. А особливо якщо в бізнесі нічого не уявляєш”, – говорить Лабойко.

З іншої сторони прихильники ініціативи Володимира Зеленського наводять свої аргументи. Наприклад, те, що раніше з Польщі теж масово виїжджали на заробітки в багатші країни Європи, але зараз зафіксовану тенденцію повернення на батьківщину та започаткування там бізнесу. Проте більшість заробітчан не вважають доречним порівнювати польську ситуацію з українською.

Джерело.

Close