facebook

Нові правила перетину кордону для чоловіків. Кому дозволили виїзд, а кому доведеться зачекати

Уряд змінив правила перетину кордону для чоловіків 18 – 60 років на період воєнного стану. Для декого, хто перебуває на заробітках зробили вийнятки.

Тепер за межі України можуть виїжджати водії, що керують авто з гуманітарною допомогою, залізничники, спортсмени й не лише. Проте в кожному випадку є також певні обмеження. Які саме?

— Так, кордон тепер дозволяється перетинати водіям, які перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ, інших військових формувань та населення, — каже Олександр Переверзєв, адвокат. — Такий дозвіл можуть надавати Міністерство інфраструктури або військові адміністрації. Термін його дії не може перевищувати шести місяців. Проте самі водії мають право перебувати за кордоном до 30 днів з моменту перетину.

Також дали “добро” тимчасово полишати країну водіям транспортних компаній, що мають відповідні ліцензії. Але вони можуть перетинати пункти пропуску лише на автомобілях, маса яких становить 3,5 тонни та більше. Такі особи можуть перебувати за межами України не довше 45 днів.

А ще виїжджати за межі України дозволили чоловікам-залізничникам, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу галузі. Дозвіл про це також приймається на строк не більш як шість місяців.

— А яка ситуація зі спортсменами?

— Їм теж дозволили виїжджати за кордон під час воєнного стану. Йдеться про спортсменів, які включені до складу національних збірних, а також їхніх тренерів, суддів та інших фахівців, котрі забезпечують, зокрема, організаційне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо. Усі вони можуть безперервно перебувати поза межами України за такими дозволами не більш як 30 днів.

— Якщо такі терміни будуть порушені, що тоді?

— Тоді винні особи підлягають притягненню до адміністративної відповідальності. Йдеться про штрафи від 3400 до 8500 гривень. Якщо ж порушення вчинене групою або ж особою, яку протягом року вже притягували, сума стягнення зросте від 8500 до 13 600 грн.

— Чи є винятки для чоловіків, котрі перебувають на заробітках?

— Є, але не для всіх, — доповнює Костянтин Кізім, помічник начальника регіонального управління Держприкордонслужби. — Без проблем можуть виїжджати з України тільки ті, хто постійно проживає за кордоном і має відповідні підтверджувальні документи.

Якщо ж людина свого часу виїжджала на заробітки за кордон, але не оформила тоді документи за відповідною процедурою, що підтверджувало б її статус постійного резидента іноземної країни, на жаль, вона не зможе тепер виїхати з України.

Джерело.

Close