facebook

Військовий облік для жінок з 1 жовтня: Повний перелік військовозобов’язаних професій

З 1 жовтня 2022 року жінки в Україні мають стати на військовий облік. Але це стосується лише дівчат деяких спеціальностей, які мають споріднену професію у військовій сфері.

Про це йдеться у наказі №35 Міністерства оборони України 7 лютого 2022 року.

Спочатку перелік військовозобов’язаних жінок був досить широким, але пізніше його скоротили до 14 спеціальностей та 6-ти професій.

Список професій жінок, які мають стати на військовий облік:
Хімія, хімічні технології та інженерія, біологія.
Телекомунікації та радіотехніка.
Інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.
Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка.
Науки про Землю, географію, фізику та астрономію.
Харчові технології, розробка виробництва та переробки продукції тваринництва.
Забезпечення військ, озброєння та військової техніки, технології легкої промисловості.
Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза.
Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технологія медичної діагностики та лікування.
Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія.
Ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна.
Облік та оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, гроші, банківська справа та страхування.
Видавництво та поліграфія
Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.
Кожна з них має споріднену спеціальність чи професію у військовій сфері. Це означає, що, наприклад, хіміки служитимуть у хімічній та радіаційній розвідці, а геодезисти займуться метрологічним забезпеченням військ.

Відповідності зазначені у наказі Міноборони, з яким можна ознайомитись за посиланням.

Разом з тим старший юрист міжнародної юридичної фірми CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Наталія Наконечна у коментарі Фактам ICTV зазначила, що цей наказ має два переліки.

Перший називається “Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних”.

Саме в ньому перераховано 14 спеціальностей та шість професій, сам факт отримання яких містить вимогу до жінки стати на військовий облік (звісно, за умови придатності за станом здоров’я та віком).

Другий називається “Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями”.

Він набагато ширший і охоплює 35 професій та 76 спеціальностей, більшість із яких не потрапили до першого переліку. Але вони теж вважаються спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

“Наприклад, у другому переліку є такі спеціальності, як музичне та сценічне мистецтво, менеджмент, право, банківська справа, готельно-ресторана справа тощо. Не зовсім зрозуміло, чи зобов’язують професії/спеціальності з другого переліку (крім тих, що в першим) жінок стати на військовий облік. З неофіційних коментарів представників центрів комплектування (колишні військкомати) на військовий облік в обов’язковому порядку ставлять лише за спеціальностями/професіями з першого переліку. Але не можна виключати, що підхід надалі зміниться”, – пояснила юрист.

Наталія Наконечна також додала, що це дозволяється з огляду на формулювання ч. 11 ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу”. Вона передбачає, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на облік військовозобов’язаних.

Джерело.

Close