facebook

Перше засідання уряду 24 лютого: як Кабмін розділили на дві частини і чому Верещук сварилась із Шмигалем

У день повномасштабного вторгнення РФ до України, 24 лютого 2022 року, уряд зібрався близько 11 ранку.

Членів Кабміну зібрав селекторну нараду по захищеному відеозв’язку прем’єр Денис Шмигаль.

“Українська правда” реконструювала події в Україні в останні дві доби перед вторгненням та розповіла, як українська держава пережила перші години російської навали.

Прем’єр прийшов з уже готовим рішенням: задля збереження керованості країни Кабмін розділять на дві частини. Спершу він оголосив список тих, хто має залишитися в Києві: міністри внутрішніх справ, охорони здоров’я, інфраструктури, енергетики, оборони.

Інша, більша, частина уряду мала того ж дня виїхати спеціальним поїздом в один із відносно безпечних західних регіонів країни.

“Ви – основний склад, у вас буде кворум на ухвалення рішень”, – сказав прем’єр у камеру спецзв’язку.

Віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раптом перервала прем’єр-міністра, заперечивши можливість того, що вона має кудись їхати: “Я не збираюся нікуди їхати. Що я буду там робити?”.

Натомість Шмигаль спокійно пояснив, що це рішення президента.

“То я і говоритиму з президентом”, – ще емоційніше відрізала Верещук і таки залишилась у столиці.

Відповідальним за евакуацію Кабміну прем’єр разом із президентом обрали міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. Після селектору міністри, які виїжджали, створили чат у WhatsApp під назвою “24 лютого”. Там вони переписувалися про свою роботу в екзилі.

Аби вивезти всіх потрібних урядовців, їхні сім’ї та документацію, Чернишов з Кубраковим домовилися виділити одразу два окремих поїзди. Перший виїжджав із Центрального вокзалу о 14:00, другий – о 16:00.

Нагадаємо, перша леді розповіла, як війна змінила стосунки із Зеленським.

Джерело.

Close