facebook

10 Чорнобилів чи 3000 Хіросім: що буде, якщо РФ наважатися підірвати ЗАЕС

Дії армії РФ на Запорізькій АЕС зараз потенційно загрожують не лише Україні, але і всій континентальній Європі. На цьому наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтерв’ю “УП. Життя”.

За словами міністра, це буде 10 Чорнобилів чи 3000 Хіросім в одному місці. Крім того, Запорізька область може бути втрачена як для проживання, так і для ведення господарства.

“Те, що відбувається на Запорізькій АЕС, не можна навіть порівняти з тим, що відбувалося в Чорнобилі. Вони гатять з “градів” і наражають на небезпеку не тільки себе, а і весь цивілізований світ. Наслідки, які можуть спричинити такі дії, навіть змоделювати неможливо. Це буде не Чорнобиль, а 10 Чорнобилів в одному місці. 3000 Хіросім. Ми можемо взагалі втратити територію Запорізької області – як для проживання, так і для ведення якогось господарства. Якщо в Чорнобилі 30-кілометрова зона відчуження, то тут вона буде значно більшою”, – зазначив Руслан Стрілець.

Також очільник міністерства розповів про деокупацію Чорнобильської зони після вторгнення росіян. Техніка окупантів проходила через забруднені території, піднімаючи радіоактивний пил.

“Коли над Чорнобильською АЕС замайорів український прапор, ми почали туди їздити, вивчати ситуацію. Наслідки були жахливі. Росіяни копали окопи в Рудому лісі й отримали, я впевнений, смертельне зараження; повиносили з собою б/у-шні електрочайники, тостери, старезні комп’ютери, одяг працівників тощо. Підняття рівня радіаційного забруднення дійсно було, але носило не критичний, локальний характер. Зокрема, через те, що техніка окупанта проходила через забруднені території, піднімаючи радіоактивний пил. Якщо не відбудеться повторного вторгнення рашистів на цю територію, гірше там не буде”, – повідомив міністр.

Джерело.

Close