facebook

“Зарплатню українців заморозять”: Експерти повідомили, доки зберігатиметься складна ситуація

Експерти зазначають, що зарплатня в Україні не зростатиме, поки економіка держави не почне відновлюватися. Восени-2022 найпопулярнішими професіями будуть будівельники, комунальники та водії.

Як інформує “Obozrevatel”, про це розповів аналітик компанії “Центр біржових технологій” Максим Орищак.

Він зазначив: також найближчими роками очікується велика кількість вакансій в:

обробної промисловості;

торгівлі;

сільському господарстві;

виробництві продуктів харчування;

логістиці;

виробництві хімічної продукції, електроустаткування, меблів.

Важливою особливістю сучасного ринку праці в Україні, наголосив експерт, є зростаючий попит на робочі спеціальності.

Зокрема, найчастіше роботодавці шукають:

монтажників;

вантажників;

збирачів та пакувальників товарів.

“Також до найпопулярніших професій належать продавці, касири, фармацевти, фермери та IT-фахівці. Останні, до речі, одні з тих, хто зазнав найменших втрат через війну, тому що у них є можливість працювати віддалено”, – розповів Орищак.

А от із оплатою праці, за його словами, буде важче.

“Доки економіка не вийде на шлях відновлення, чекати зростання заробітних плат не доводиться. Люди ще кілька років житимуть на межі достатності грошових коштів і зводитимуть кінці з кінцями при високій інфляції”, – констатував він.

Водночас очікуване падіння рівня життя багатьох українців може бути навіть серйознішим за прогнозований Нацбанком рівень інфляції в 30%. Причини – втрата багатьма українцями роботи, а також значне зниження зарплат тих, кому роботу зберегти вдалося. У такій ситуації найбільше постраждають люди із найменшими доходами.

Зокрема, за словами заступника директора з торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергія Фурси, вартість життя неухильно зростатиме – і вдіяти з цим “нічого не можна”. “Для компенсації втрати купівельної спроможності населення у державному бюджеті немає грошей. Якщо наступного року буде незначна індексація соціальних виплат, то це вже буде великим досягненням”, – сказав він.

Джерело.

Close