facebook

Лікарень та поліклінік стане ще менше: Кабмін оголосив другий етап медреформи

В Україні продовжується медична реформа – що готує влада.

Кабінет Міністрів ухвалив відповідну постанову, яка дозволяє переходити до наступного етапу медичної реформи. Зазначається, що це інфраструктурний етап. Про це розповіли на офіційному порталі Міністерства охорони здоров’я України.

За словами голови МОЗ Віктора Ляшко, головна мета в тому, щоб забезпечити доступність та якість безкоштовної медичної допомоги для громадян. Йдеться зокрема про нові підходи до госпітального планування, які дозволять визначати пріоритети для післявоєнного відновлення системи охорони здоров’я.

Віктор Ляшко додав, що кожна лікарня отримає свій план модернізації. Всі, зазначив міністр, будуть працювати для того, щоб якість медичних послуг покращувалася.

“Потрапляючи в них (лікарні), пацієнт зможе бути впевнений, що його доставили саме в той медзаклад, який відповідає його стану та хворобі, що в лікарні є необхідні фахівці та обладнання, аби надати йому якісну медичну допомогу”, – зазначив Ляшко.

Міністр охорони здоров’я додав, що в результаті реформи не буде ситуацій, коли пацієнт з інфарктом потрапляє до лікарні, де немає сучасних методів лікування. Зараз, на жаль, таке нерідко трапляється.

“Відповідно до постанови уряду, обласні військові адміністрації впродовж двох місяців мають подати на затвердження в МОЗ власне бачення плану госпітального округу та формування спроможної мережі з урахуванням розвитку закладів первинної медичної допомоги та пунктів базування екстреної медичної допомоги”, – пояснили в МОЗ.

План розвитку лікарень буде подаватися до госпітального округу (відомо, що його будуть переглядати один раз на три роки). Дорожня карта буде визначати потрібні кроки реформи для 18 областей та столиці. Наразі задіяні ті території, де не ведуться активні бойові дії. Однак після деокупації та стабілізації ситуації реформа буде проводитися й там.

Джерело.

Close