facebook

За долар доведеться платити до 45 грн/$: українців чекає новий курс долара та ціни

Уряд і впливові аналітики озвучили головні прогнози


Центр економічної стратегії зібрав прогнози розвитку економіку України від восьми аналітичних центрів і урядових організацій. Економісти дійшли висновку: зростання ВВП 2023 року можливе, проте через величезну кількість перемінних і досі невизначених факторів зробити точні оцінки майже неможливо.

Інфляція цього року в кращому разі сповільниться до 15%, а середній прогноз зростання ВВП становить близько 1%. Відносно позитивна новина: курс долара перебуватиме в стабільному діапазоні.

В НБУ розробляють власні прогнози та вважають, що економіка зросте на 0,3%.

Водночас експертні оцінки мають широкий коридор: від падіння на 4,6% (Oxford Economics) до зростання на 5,5% (Sense Bank).

Важливо зазначити, що свої прогнози аналітики розробляли в різний період, і можливо, у деяких з них не було враховано спроможність енергетичної системи вже в лютому подолати дефіцит генерації струму.

Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ, нагадує: до того, як росія почала атакувати енергосистему, очікувався ріст ВВП на 4%, але обсяги виробництва вимушено зменшилось через проблеми з електроенергією. Тепер Національний банк вважає, що обсяг ВВП майже не зміниться цього року.

Крім динаміки ВВП, економісти у своїх оцінках також спрогнозували рівень інфляції та курс долара (ці два показники пов’язані).

Ціни цього року можуть зрости від 15% (прогноз ICU) до 19% (IER/GET).

Середній прогноз становить 16,9%. Оцінки уряду більш негативні – близько 24%. Проте, як розповідає Соболєв, пік інфляції, ймовірно, вже подолали. Тобто далі динаміка зростання цін буде тільки зменшуватись.

Курс долара (середній за рік) може бути від 36,6 грн/$ (Concorde Capital) до 39,5 грн/$ (Morgan Stanley). У кінці року за долар доведеться платити від 36,6 грн/$ (Concorde Capital) до 45 грн/$ (Morgan Stanley).

 

Джерело.

Close