facebook

Новий курс долара приголомшить усіх: З’явилося попередження про оманливе зниження

Українцям розповіли, яким може бути курс долара та що на нього вплине.

В Україні залишається стабільним курс безготівкового долара до гривні, хоча НБУ постійно продає валюту для задоволення попиту. Про це розповів кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський у коментарі “Фактам”.

Він зазначив: “Минулого тижня обсяг продажу валюти Нацбанком зріс до 500 млн доларів, що свідчить про зростання попиту на валюту. Однак іноземні кредити та гранти надходять стабільно у запланованих обсягах. Це забезпечує стабільність валютного курсу і навіть дозволяє нарощувати валютні резерви”.

Проте фахівець наголосив, що ця стабільність може бути зруйнована будь-якої миті – до падіння гривні може призвести загострення бойових дій, збільшення обстрілів, загроза ядерного удару.

Хмелевський заявив: “Велике занепокоєння викликає дефіцит держбюджету. Спочатку він був затверджений на рівні 1,3 трлн грн. Однак у березні Верховна Рада внесла зміни до держбюджету і збільшила витрати на 537 млрд грн. При цьому реальних джерел для фінансування всіх видатків держбюджету немає”.

Експерт не виключає, що НБУ доведеться фінансувати витрати шляхом збільшення грошової маси, що посилить тиск на гривню. На його думку, цього року регулятору доведеться піти на девальвацію гривні, причому чим пізніше вона станеться, тим сильнішим буде падіння гривні.

За прогнозами Олександра Хмелевського, курс навряд чи впаде нижче за 37 грн за долар, а ось потенціал для зростання набагато більший. Якщо не відбудеться жодних виняткових подій, то курс готівкового долара у квітні коливатиметься в межах 37-39 грн за долар.

Джерело.

Close