facebook

Курс долара перетнув “червону лінію”: експерти розповіли українцям, що робити зі заощадженнями

В Україні курс долара на готівковому ринку, кажуть експерти, перетнув “червону лінію” (офіційний курс) тільки в покупці.


Експерти пояснили українцям, що робити з накопиченнями / колаж фото УНІАН
В Україні курс долара США на готівковому ринку поступово знижується і тенденція зміцнення національної валюти в наявності. Про це з посиланням на оцінки експертів ринку повідомляє видання UBR.

Однак, кажуть фахівці, шансів, що долар буде довго коштувати 35 грн за долар, найближчим часом небагато.

“Універсал Банк”, який емітує карти monobank, встановив курс готівкового долара в покупці на 36,4 грн за долар, що на 20 копійок нижче офіційного курсу НБУ. За підрахунками економіста Юрія Гайдая, якщо перед підвищенням офіційного курсу в липні минулого року розрив між ним і готівковим досягав 28%, а на піку готівкового курсу у вересні – 16%, то зараз така різниця вже менш як 2%.

 

Спеціаліст вважає, що причини такого стану речей це:

зменшення попиту на готівкову валюту у населення через можливість купити безготівкові долари з подальшим розміщенням на депозитних рахунках у валюті, обсяги яких динамічно зростають;
відсутність емісії національної валюти з кінця 2022 року;
збільшення доларової пропозиції через сезонний продаж валюти сільськогосподарськими фахівцями, які готувалися до посівної кампанії і потребували великих сум у гривнях.

Джерело.

Close