facebook

Гончарук подав у відставку

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку і передав її президенту Володимиру Зеленському з правом внести до парламенту.

Про це глава уряду повідомив у п’ятницю, 17 січня, на сторінці в Facebook. Прем’єр зазначив, що написав заяву, щоб “прибрати будь-які сумніви про повагу до президента” після скандалу з записами розмов нібито його з керівництвом Національного банку та чиновниками Міністерства фінансів.

“Я прийшов на посаду виконувати програму президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до президента, я написав заяву про відставку та передав її президенту з правом внесення в парламент”, – заявив Гончарук.

В Офісі президента повідомили, що розглянуть заяву: “Президент України отримав подане прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку. Глава держави розгляне зазначену заяву. Про результати розгляду Офіс президента України повідомить окремо”.

Що сказав про скандальні “плівки”
Гончарук знову висловився про скандальні аудіозаписи, на яких є схожий на його голос. Втім, і цього разу він не сказав – його чи не його там голос.

“В останні дні всі ви стали свідками подій, що розгортаються навколо злитих в мережу файлів, змонтованих з фрагментів записів нарад в Уряді. Їх зміст штучно створює уявлення, ніби я і моя команда – не поважаємо президента, який є нашим політичним лідером. Багатьом групам впливу, які прагнуть отримати доступ до фінансових потоків вигідно, щоб так виглядало. Але це не правда”, – написав Гочнарук.

Як насправді звільняють прем’єрів в Україні
Строго кажучи, Гончарук, якби хотів піти у відставку, не повинен був би для цього писати заяву президенту. Згідно зі статтею 115 Конституції Україи і Закону України про Кабінет міністрів, відправити прем’єр-міністра у відставку за його власним бажанням може винятково Верховна Рада (разом з ним тоді піде і весь Кабмін).

Фактично у Зеленського немає повноважень ні прийняти, ні відхилити заяву Гончарука про відставку. Максимум, що він може – переїдати його на розгляд в парламент.

Цим кроком Гончарук показав свою лояльність президенту і віддав до його рук право обирати, чи буде Рада розглядати його відставку.

Сказав, що встиг зробити
Також прем’єр-міністр дав короткий звіт, що зробив за чотири місяці на посаді і розповів про плани.

1. Підготували газотранспортну систему до переходу на європейські правила, що дозволило підписати новий транзитний договір та знизити платіжку за опалення для більшості українців до 30%.

2. Перезавантажили топ-керівництво органів державної влади.

3. Успішно провели перемовини з Міжнародним валютним фондом та досягли домовленості про угоду на робочому рівні.

4. Все це дозволило Україні значно покращити свої позиції в міжнародних рейтингах і вдвічі зменшити вартість гривневих запозичень. З 18% до 9%.

Плани Гончарука на 2020-й рік:

1. Наступного тижня (з 20 січня, – Ред.) буде запущено перші державні онлайн-сервіси, що спростять життя людей.

2. З 1 лютого запуститься програма доступного кредитування для підприємців – 5/7/9%, а вже восени нашою метою є іпотека під 11-12%.

3. З 1 березня буде запущено програму “Велике будівництво”, що дозволить відремонтувати та побудувати понад 4000 км доріг, якісно оновити 100 шкіл, 100 дитсадків, 100 стадіонів та 200 приймальних відділень.

4. Кабмін ухвалив програму медичних гарантій. З 1 квітня держава повністю компенсуватиме витрати на пологи, лікування інсульту, інфаркту. Розширили програму “Доступні ліки”, до якої включено інсулін.

5. Підготовлено до запуску приватизації понад 500 збиткових не стратегічних підприємств, а це додаткові ~12 млрд грн до держбюджету.

6. Уряд не буде більше переплачувати по зовнішнім та внутрішнім зобов’язанням. За останній місяць Україна залучала ресурси по 2.22% в євро і 9,88% в гривні. Це найкращий показник за 10 останніх років і важливий фактор для зростання всієї економіки країни.

Відзначимо, що раніше такі ж заяви написали і співробітники Офісу президента, не вказавши при цьому дату. У будь-який момент Зеленський може підписати документ.

У мережі опублікували аудіо розмов нібито глави Кабміну Олексія Гончарука з чиновниками, де обговорювалися курс долара в Україні та економічні питання перед зустріччю з главою держави Володимиром Зеленським.

Пізніше в мережі з’явилася друга частина скандальної розмови нібито прем’єр-міністра Гончарука, в якій він обговорює економічну ситуацію в країні.

У мережі опублікували третю частину розмови прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністерки фінансів Оксани Маркарової і двох заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба. У бесіді обговорювали ревальвацію гривні до 20 гривень за долар та економічну стратегію розвитку України.

Джерело.

Close