facebook

Перевірятимуть рішення ВЛК і повертатимуть ухилянтів з-за кордону. Чu реально це зробити?

Уже тривалий час в Україні говорять про потребу покарання для тих військовозобов’язаних чоловіків, які уникнули призову завдяки підробленим документам.

Лише за останній місяць в Україні було кілька гучних випадків викриття корупції у системі військово-лікарських комісій. Так, СБУ затримала на гарячому голову ВЛК Житомирської області, яка зробила “бізнес” на ухилянтах. Голова ВЛК діяла у змові зі спільниками — працівниками облвійськкомату, адвокатом і посадовицею місцевої лікарні. За гроші фігуранти пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я. У підроблені документи зловмисники вписували вигадані важкі діагнози, які давали право уникнути призову і виїхати за межі України.

Щонайменше 10 посадовців та лікарів ВЛК у Вінниці брали хабарі від ухилянтів. Зловмисники оцінювали свої послуги сумою від 3 до 10 тисяч доларів. Також днями правоохоронці викрили посадовців столичної ВЛК та військкомату, які переправляли ухилянтів за кордон. Розмір грошово
На систематичні випадки корупції у ВЛК врешті звернула увагу влада, принаймні на словах. І це після півтора року повномасштабної війни! Голова Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що на засіданні ухвалили рішення про перевірку всіх висновків ВЛК щодо непридатності до військової служби від 24 лютого 2022 року. А тих, хто покинув країну, маючи підроблені документи, влада обіцяє екстрадувати. До речі, за даними прикордонної служби Польщі, 80 тисяч українських чоловіків призовного віку в’їхали до цієї країни після початку повномасштабної війни.

Чи реально переглянути рішення ВЛК за більш ніж півтора року? І чи справді можуть українських чоловіків, які купили медичні довідки, повернути з-за кордону? Обговорюємо ситуацію з Дмитром Снєгирьовим, військовим експертом, співголовою ГІ “Права справа”, Павлом Поламарчуком, громадським активістом, волонтером, колишнім державним експертом Директорату громадського здоров’я МОЗ, адвокатом Романом Сімутіним та Романом Лихачовим, юристом Громадського центру правосуддя Чугуївської правозахисної групи.

— Панове, що ж відбувається зі системою ВЛК в Україні?

● П. Поламарчук:

— Якщо у 2022 році мобілізаційна ВЛК проводилася більш-менш у межах закону, і переважно враховували стан здоров’я особи, направляли на дообстеження чи на стаціонарне лікування, то у 2023-му розпочався справжній треш! Пов’язую це з тотальним некомплектом ЗСУ через втрати. Я добре знаю ситуацію в Одеській області. Так от військовозобов’язані проходили ВЛК за 10 хвилин. Людей відвозили у кращому разі лише на флюорографію, яка, до речі, не є протокольним методом діагностики туберкульозу.

Флюорографія допомагає діагностувати лише дві третини випадків. А бувало, що людина й жодних обстежень не проходила. Застосовуючи психологічний і фізичний тиск, її змушували підписувати документи, виготовляли наказ і відправляли у навчальний центр чи у бойову частину.

У нас тепер воюють цілі роти з обмежено придатних, тоді як маса здорових биків, які купили собі довідки, спокійно перебувають у тилу чи виїхали за кордон.

Знаю багато випадків, коли здорових людей “робили” хворими, а натомість мобілізували осіб з тяжкими психічними розладами, нирковою чи серцевою недостатністю, онкологією. Був випадок, коли людина з третьою стадією раку їхала на чергову хіміотерапію, але її, як то кажуть, зловили на вулиці і відправили на передову. Та замість служби ця людина лікувалася у шпиталях уже в структурі Командування медичних сил. Чим вона допомогла фронту? Як посилила обороноздатність? Ніяк. Але це роблять, бо сотні тисяч блатних синків депутатів, чиновників і силовиків за 5 — 15 тисяч доларів “відмазалися” від війська.

● Д. Снєгирьов:

— ВЛК — лише механізм. Поки не буде поламано корупційну складову в системі Міноборони України, говорити про позитивні зрушення, реформування ВЛК немає сенсу. Риба гниє з голови! Від того, що просто поміняють персоналії у ТЦК чи у ВЛК, не зміниться корупційна складова цієї структури. На мою думку, всі ці відео з наджорстокими затриманнями людей на вулицях були нічим іншим, як таким собі рекламним роликом для охочих ухилитися від виконання своїх конституційних обов’язків.

При цьому людину не лише робили непридатною до служби за суму від 5 тисяч доларів і вище, а й створювалися усі передумови, щоб особа виїхала за межі України. Тут задіяні не лише співробітники ВЛК чи ТЦК, а й прикордонники, правоохоронні структури.

— Скільки осіб, за приблизними підрахунками, змогло виїхати за кордон за допомогою підроблених меддовідок?

● Д. Снєгирьов:

— Десятки тисяч. У Державній прикордонній службі повідомляли, що кількість затриманих на кордоні втікачів становить еквівалент приблизно п’яти бригадам, а це орієнтовно до 20 тисяч осіб. І це лише ті, кого затримали, бо схема не спрацювала. Але ж у більшості випадків вона спрацьовувала!

● П. Поламарчук:

— З власних джерел мені відомо, що в Одеській області тільки за рік було видано 55 тисяч тимчасових посвідчень військовозобов’язаного з непридатністю до військової служби на підставі висновків ВЛК. І йдеться лише про один документ. А є ж ще військові квитки, бронь, корупційна мобілізація у роти охорони “для своїх”, купівля тилових посад, так звана корупційна бронь, коли власник підприємства давав хабарі, щоб його бізнес і працівників “не турбували”.

Якщо ж говорити в цілому по Україні, то, за моїми приблизними підрахунками, 600 тисяч осіб точно, а може, й приблизно мільйон, використовуючи “кейси” за станом здоров’я, уникнули мобілізації.

— РНБО ухвалила рішення провести комплексну перевірку обгрунтованості ухвалених у період із 24 лютого 2022 року рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути пов’язані з корупційними порушеннями. Чи реально провести таку перевірку?

● Р. Сімутін:

— Після постанови ВЛК про непридатність людину вилучають з військового обліку й вона вже не військовозобов’язана. Тобто на неї не поширюється дія положення про ВЛК, затверджена наказом №402 (“Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України”), і будь-яке рішення вищої ВЛК про перегляд чи скасування постанови ВЛК нижчого рівня буде незаконним. Аналогічна ситуація щодо МСЕК: якщо встановлено довічну групу інвалідності — скасувати нереально. Переглянути непридатність можна за згоди людини і якщо вона з’явиться на комісію.

Також переглянути рішення ВЛК про непридатність або МСЕК про встановлення групи інвалідності можуть у межах кримінального провадження. Майже проти всіх начальників ТЦК або голів ВЛК та МСЕК відкриті кримінальні провадження. Вилучено десятки тисяч документальних записів, блокнотів, листування, що фактично, за наявності вашого прізвища у таких записах, дає можливість слідчому поставити під сумнів висновок ВЛК або МСЕК і призначити судово-медичну експертизу, яка повинна надати відповідь про ступінь вашої придатності. Але все це довгий та складний процес доказування.

● Р. Лихачов:

— Влада каже, що рішення ВЛК мають бути переглянуті. Але ким, коли, в які строки і у зв’язку з чим? І чи всі рішення? Для того, щоб подібні заяви влади не були популізмом, спершу треба внести зміни в законодавчі акти, наприклад, прописати процедуру.

● Д. Снєгирьов:

— РНБО ухвалює… А де нині син секретаря РНБО України Олексія Данілова? Ці рішення ухвалюють люди, які вивезли своїх синів за кордон. Так, юридично можливо переглянути висновки ВЛК, можливо порушити кримінальні справи. Але це десятки тисяч справ. Хто цим буде займатися? Уявіть навантаження на правоохоронну систему. Це все популістичні заяви. Не більше.

● П. Поламарчук:

— Ще зауважу, що ВЛК не видає рішення щодо інвалідності. Такі рішення видають МСЕК, а ВЛК при ТЦК та СП просто фіксують це і відповідно до 23 статті Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” деякі групи інвалідності не підлягають мобілізації та мають відстрочку. Тож і рішення МСЕК потрібно переглядати.

На мою думку, буде декілька показових кейсів і все. Правоохоронці працюватимуть, будуть кримінальні справи й проти лікарів, які казатимуть, що на них тиснули ТЦК, тож і ТЦК може бути паралізоване. А нам потрібно, щоб ці структури працювали, бо ж треба змінювати тих, хто зараз на фронті, і проводити й надалі мобілізацію.

— Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія допустив екстрадицію тих, хто виїхав за кордон за підробленими медичними довідками. Це можливо?

● Р. Сімутін:

— Щоб екстрадувати людину, потрібно, щоб вона скоїла злочин і отримала підозру. Якщо є підозра, то наші правоохоронні органи можуть звертатися до інших держав з вимогою про екстрадицію. Я не впевнений, що будуть докази купівлі документів. Не думаю, що голова ВЛК буде казати: “Так, ось цей у мене купив висновок”.

● Д. Снєгирьов:

— Має бути юридичне підгрунтя для повернення людини з Європи. І не факт, що тамтешні суди приймуть до уваги контраргументи української правоохоронної системи. Потрібно довести те, що людина ухилялася і заплатила хабар. А довести момент передачі хабаря, якщо людина перебуває за кордоном, майже неможливо. На підставі заяв працівника ВЛК? Потенційний ухилянт просто плюне в обличчя і скаже, що вперше його бачить.

● Р. Лихачов:

— Довести факт використання підробленого документа можна в момент його пред’явлення на кордоні. Наприклад, людина показує прикордоннику тимчасове посвідчення або військовий квиток з відміткою про непридатність. Прикордонник може зателефонувати у військкомат і запитати, чи такий документ видавався, на яких підставах. Якщо перевірки не зроблено, то потім довести факт використання фальшивки майже неможливо. Отже й довести факт кримінального правопорушення буде важко. Також є строк щодо притягнення до відповідальності у таких злочинах, які, як правило, є нетяжкими. Тож, на мою думку, подібні справи просто закриватимуть за спливом строків давності.

Зауважу, що більшості українцям, які виїхали за кордон, країни надали тимчасовий захист, інші гарантії, тож провести екстрадицію, на мій погляд, майже нереально. Це непроста процедура. Та й чи відпускатимуть країни наших науковців, робітників? Я сумніваюся.

— Як потрібно реформувати ВЛК?

● Д. Снєгирьов:

— Військовозобов’язані повинні проходити ВЛК і у цивільних лікарнях, а не лише у ТЦК, які безпосередньо підконтрольні Міноборони. Це, на мою думку, посилить громадський контроль за проходженням ВЛК.

● П. Поламарчук:

— Необхідна цифровізація системи. Слід інтегрувати реєстр військовозобов’язаних з електронною системою охорони здоров’я, низкою медичних електронних систем. Також потрібно покращити оплату праці медичних працівників та убезпечити лікарів ВЛК від тиску з боку ТЦК.

● Р. Лихачов:

— Треба повністю реформувати усю систему ВЛК. Адже зараз під час проходження військово-лікарської комісії виникає безліч порушень. Майже щодня до мене звертаються військовослужбовці з питаннями щодо ВЛК, хоч більшість їхніх проблем можна вирішити шляхом внесення змін в нормативні акти, зокрема, в наказ № 402 від 2008 року, який є дуже застарілим. Не може не змінюватися законодавство під час повномасштабної війни.

Під час проходження ВЛК людина повинна заповнити анкету про стан свого здоров’я. Також має бути встановлений термін, протягом якого особа має донести усі необхідні медичні документів. Бо бувають випадки, коли людина фактично непридатна, але не встигла надати всі документи, бо її забрали з вулиці, повезли до ТЦК і невдовзі відправили служити. Варто говорити й про рівень професіоналізму працівників ВЛК.

— Повномасштабна війна триває уже понад півтора року. Чому влада взялася за корупційні схеми у ВЛК лише тепер?

● П. Поламарчук:

— Півтора року існувала система, яка всіх влаштовувала: жиріли ТЦК та СП, ВЛК, будувалися дачі в Іспанії, набивалися гаманці. Але якщо говорити про Євгена Борисова, колишнього військкома Одещини (за часів якого існували корупційні схеми ухилення від мобілізації. — Авт.), то, думаю, він не залишив собі навіть 10% усіх “доходів”. Тож питання — а куди йшли ці 90% нелегальних прибутків? Чому Міноборони, Командування медичних сил та інші структури не помічали цю корумповану систему? Мабуть, не хотіли її помічати. Звісно, не просто так.

Джерело.

Close