facebook

Загальна мобілізація: стало відомо, як вчинять із тими, хто ніколи не служив в армії

В Україні продовжується загальна мобілізація. Президент продовжив її термін до 23 серпня. Призвати на службу можуть навіть громадян, які ніколи не служили в армії. Але для передбачено особливий порядок проходження служби.

Про те, як вчинять із мобілізованими громадянами, які ніколи не служили, розповів apostrophe.

Усіх військовозобов’язаних громадян можуть призвати. Проте співробітники центрів комплектації (тих самих військкоматів) запевняють, що перевага надається людям із високою громадянською мотивацією, які готові захищати Батьківщину і знають, навіщо вони в армії. При цьому, звичайно, добре, якщо ця людина свого часу отримала непогану армійську підготовку.

Якщо ж мобілізований чоловік служив в армії давно і після цього до зброї взагалі не торкався, одразу на передову його не відправлять.

Спочатку він буде направлений на перепідготовку або в навчальний центр, або на курси підвищення кваліфікації при вишах (останнє стосується офіцерів запасу, які свого часу здобули армійську спеціальність у виші на військовій кафедрі).

Те саме стосується і громадян, які ніколи не служили в армії. Хтось у мирний час був визнаний обмежено придатним, а комусь просто вдалося “відкосити”, оскільки раніше, у мирний час, держава не наполягала на тому, щоби кожен юнак неодмінно відслужив в армії.

Тепер і для таких громадян знайдеться застосування. Щоправда, спочатку їх відправлять до навчальних центрів, де вони проходитимуть військову підготовку. Там їх готуватимуть за певними військовими спеціальностями – залежно від отриманої ними раніше мирної кваліфікації, стану здоров’я та багатьох інших факторів.

Звичайно, у воєнний час тривалість підготовки армійських кадрів набагато коротша, ніж у мирний час. Ніхто не триматиме призовників по півроку у навчальному центрі. На підготовку дається два-максимум три тижні. І далі – зі зброєю в стрій.

Джерело.

Close