facebook

За порушення — штраф. В Україні заборонили будь-яке куріння в громадських місцях

Тепер курити у громадських місцях не можна не лише звичайні цигарки, але і електронні. А також інші види пристроїв: вейпи, поди та інше. Порушникам виписуватимуть штрафи.

Про це під час пресконференції в Укрінформі сказала народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань здоров’я нації Лада Булах.

Заборону передбачили законом №1978, який набуває чинності з 11 липня. Наразі для його реалізації створили робочу групу, яка напрацьовує низку змін до нормативно-правових актів.

«Новітні норми цього закону за своєю черговістю набувають чинності. Зупинюсь на трьох з них, які 11 липня вже будуть де-юре імплементовані в життя і людей, і юридичних осіб в Україні. Перша, найголовніша ціль цього закону — зменшення шкідливого впливу тютюну, заборона куріння в громадських місцях, вживання будь-яких видів нікотиновмісних продуктів для куріння, або тих, які горять, або тих, які нагріваються, — розповідає Булах. — Друга норма, яка набуває чинності — це заборона куріння та ліквідація курилок. Це рудиметарна, архаїчна норма, коли кожного підприємця держава зобов’язувала мати таке місце, навіть якщо в його колективі ніхто не курить. Ми цю норму анулюємо, тому що немає безпечного куріння. Третя норма — право для сільських, селищних, міських рад створювати вільні від місця куріння на постійній основі».

Заборона поширюється на вулиці, приміщення аеропортів, дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, місця загального користування у житлових будинках, підземні переходи, ліфти, таксофони, у транспорті загального користування та таксі.

Який розмір штрафів:

за продаж електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання неповнолітнім — 1020 грн, за повторне порушення — 10 тисяч 200 гривень;
за куріння електронних сигарет у громадських місцях — 1000 грн, за повторне порушення -10 тисяч гривень;
за куріння в кафе, барах і ресторанах — 3 тисячі гривень, якщо порушення вчинене повторно, штраф — 15 тисяч гривень.

З 1 січня 2021 року, нагадаємо, в Україні набув чинності закон про заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім. Також новий закон збільшує штрафи за продаж такого товару неповнолітнім. Розмір штрафів до 6800-13600 грн.

Електронні сигарети та вейпи давно стали популярними серед молоді, але вони такі ж шкідливі, як і звичайні цигарки. Про небезпеку альтернатив цигарок ви можете прочитати за  посиланням.

Джерело.

Close