facebook

Українські біженці мають сплачувати податки в ЄС: названо дату

Українські біженці вже у серпні мають сплачувати податки у тих країнах, в яких вони перебувають. За законом у більшості країн ЄС після 183 дня перебування іноземних громадян надають статус “податкового резидента” та зобов’язують платити до бюджету.

Щоб уникнути цього, українська влада має досягти домовленостей для того, щоб уникнути подвійного оподаткування (і в Україні, і в країні перебування), повідомляє Європейська бізнес-асоціація. “Згідно з правилами, які існують у переважній більшості країн, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни перебування і наражатися на ризик подвійного оподаткування”, – йдеться в повідомленні.

Така сама ситуація з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП на території іншої держави. Враховуючи, що через війну деякі громадяни були змушені виїхати з країни ще в лютому, питання набуття податкового резидентства іншої держави у них має виникнути вже наприкінці серпня, тобто через 2 місяці.

“Відсутні процедури звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, де виникає обов’язок щодо сплати таких внесків. Крім того, з великою кількістю країн Україна не має угод про соціальне забезпечення”, – повідомляють в Асоціації.

Джерело.

Close