facebook

Умови продажу доларів в Україні кардинально змінять: В обмінниках курс зафіксують, розпочнуться перевірки

В Україні найближчим часом продаватимуть валюту в обмінниках за новими правилами. Принаймні план кардинальних змін уже розробили в Нацбанку і навіть презентували Офісу президента. Така реформа спричинить різке скорочення кількості пунктів обміну валюти.

Продавати долари зможуть за фіксованим курсом (принаймні на час воєнного стану), перевірки посилять, за друге порушення забиратимуть ліцензії, а за кожен обмінник доведеться сплачувати фіксований внесок до бюджету (його розмір може становити від 3000 до 7000 грн).

Деталі пропозицій НБУ стали відомі OBOZREVATEL. Про те, як і чому хочуть змінити правила – читайте в матеріалі.

У Нацбанку увірвався терпець: обмінники працюватимуть за новими жорсткими правилами

Обмінники фактично підставили Нацбанк. Після підвищення офіційного курсу долара на 25% (до 36,6 грн/$) вони скористалися ажіотажем та підняли вартість готівкової валюти на 2 грн – більш ніж 40 грн/$. Для Нацбанку такі дії стали справжнім ударом. Замість звинувачувати в стрибку тих, хто заробляє на спекулятивному курсі, вся відповідальність дісталася регулятору.

При цьому економічних обґрунтувань для того, щоб обмінники так різко підвищували курс, немає. Це лише бажання заробити. І відповідь не змусила себе довго чекати. Нацбанк уже заборонив обмінникам показувати на вулицях вартість долара, зобов’язав їх посилити правила безпеки та використовувати РРО (касові апарати).

Але це лише початок. У планах НБУ – справжня реформа, правила роботи обмінників хочуть кардинально переглянути. За інформацією OBOZREVATEL, ідею вже презентували в Офісі президента і незабаром вона може стати надбанням громадськості.

Нововведення базуються на чотирьох основних китах:

– обмежать курс у обмінниках. Нині вони ставлять будь-які ціни і контролює їх лише ситуація на ринку: за якою ціною українці готові купувати, за такою їм і продають. Ймовірно, вартість валюти буде близькою до курсів в українських банках.

– заборонять рекламу. Йдеться взагалі про будь-яку рекламу: у мережі, на вулицях. Завдання – зробити так, щоб українці згадували про обмінники лише в той момент, коли їм справді потрібно купити долари.

– збільшать податки. Запровадять обов’язковий щомісячний внесок, який мають сплачувати всі обмінники, незважаючи на розмір їхнього прибутку.

– посилять контроль. Після письмового попередження пропонують забирати ліцензію на роботу обмінного пункту. А українцям запропонують активно скаржитись на всіх порушників.

Чого чекати від нововведень

Критики такої реформи погрожують появою ще одного ринку – чорного. Мовляв, якщо загнати обмінники в кут, натомість з’являться “міняли”, які працюватимуть “з рук” без сплати будь-яких податків і без контролю. Щоправда, варто враховувати, що в деяких країнах долари взагалі заборонено міняти будь-де, крім банківських кас. В Україні створено особливі умови для обмінників: 38 фінкомпаній відкрили 4 тис. відділень по всій країні.

У середньому одне відділення на місяць сплачує лише 147 грн податку на прибуток. Чому так мало? Все дуже просто: операції проводили без касових апаратів, податкові звітували про мінімальний прибуток, відстежити заробіток складно, оскільки курс змінюється кілька разів на день.

Нацбанк пропонує зобов’язати обмінники щомісяця вносити фіксований платіж. Його розмір ще обговорюється (доведеться вносити зміни до Податкового кодексу, для цього потрібно розробити законопроєкт, провести його через комітет та голосування у Раді). Якби кожен обмінник платив державі 3 тис. грн на місяць, бюджет додатково отримав би 144,5 млн грн за рік. Від платежу в 7 тис. грн надходження склали б понад 337,1 млн грн.

Точний розмір платежу ще обговорюється. Проте, мабуть, без податкових змін не обійтись. Для розуміння, минулого року через обмінники українці продали валюту на 384,5 млрд грн і купили на 384 млрд грн. Незважаючи на такий обіг, всі обмінники разом узяті заплатили лише 7,1 млн грн податку на прибуток.

Яким буде курс? І хоча від нововведень постраждають обмінники, заробляють на необґрунтованому курсі (принаймні, на думку НБУ) і банки. Наприклад, зараз у “Приваті” долар продають за 39,5 грн/$, а в обміннику у Києві на вулиці Льва Толстого – 39,65 грн/$.

Цілком ймовірно, що обмеження курсу в обмінниках відобразиться і на банківських касах. Тут також варто додати, що, крім обмеження, Нацбанк зробив кілька кроків для збільшення обсягу готівкової валюти. Наприклад, скасували обмеження щодо продажу в банках (раніше можна було реалізувати рівно стільки, скільки купили).

Джерело.

Close