facebook

В Україні хочуть запровадити “податок на готівку”: що задумала влада

В Україні можуть істотно обмежити готівкові операції, зокрема за рахунок запровадження ще одного податку на зняття готівки.

Ukrainian money hryvnia and coins penny wooden background, utility bill

Про це повідомляє “Економічна правда”, посилаючись на оновлену концепцію податкової реформи (“10-10-10”), яку курує заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

Така пропозиція у реформі – найбільш контраверсійна. Її метою є боротьба з тіньовою економікою та схемами, що дозволяють ухилятися від оподаткування.

“Оподаткування готівки, на переконання авторів концепції реформи, має підвищити вартість скруток з ПДВ, виплати зарплат у конвертах, тіньового працевлаштування та більшості інших схем”, – пише видання.

Очікується, що працюватиме податок так: під час зняття, наприклад, 100 гривень у банкоматі чи в касі банку з рахунку списуватимуться гроші разом з податком.

Розмір ставки податку наразі невідомий – його ще обговорюють. Джерело в ОП повідомило, що податок не перевищуватиме 10%.

Проте є ймовірність, що у фінальний проєкт закону норма про податок може взагалі не увійти. Це залежатиме також від остаточних ставок ПДВ та ПДФО, які автори законопроєкту обговорюватимуть з міжнародними партнерами.

“Проте майже напевно в податковій реформі будуть інші обмеження на готівкові розрахунки. Серед них – заборона на зняття готівки юридичними особами та заборона продажу за готівку підакцизної продукції”, – зауважує видання.

При цьому обмеження та податок на готівку пропонується вводити виключно тоді, коли в країні не буде проблем з безготівковими розрахунками, зокрема, як зараз – на тлі перебоїв в електропостачанні та відсутності нормального зв’язку.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що в Україні в останній тиждень року вартість долара на готівковому ринку коливатиметься в ціновому діапазоні 40,20 – 41,20 грн/дол.

Джерело.

Close