facebook

Попит на валюту залишається, Нацбанку не просто втримувати курс: експерти пояснили, скільки може коштувати долар вже невдовзі

Останні два тижні на міжбанку високий попит на валюту. Причини: щедрість Мінфіну, імпорт енергоносіїв та електрообладнання та чутки про російський наступ. Forbes опитав аналітиків, чи вдасться втримати курс близько 40 грн за долар.

Forbes Україна випустив новий номер друкованого журналу. В ньому майже два десятки ексклюзивних матеріалів. Придбати журнал з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням.

Наприкінці 2022 року попит на іноземну валюту суттєво збільшився як з боку бізнесу, так і з боку населення. У період із 26 по 30 грудня НБУ продав на міжбанку чи не рекордні $1,1 млрд. У новому році попит зменшився, але залишався вище середнього, з 2 по 6 січня 2023-го – $682 млн. Тобто під час новорічних свят регулятор продав майже $1,8 млрд.

Загалом у грудні 2022-го НБУ продав майже $3,2 млрд. Більше було лише у травні та червні минулого року – $3,4 млрд та $3,98 млрд відповідно. Тоді НБУ тримав фіксований курс 29,25 грн/$, що було суттєво менше ринкового, і значна частина інтервенцій йшла на підтримку курсу (по суті фінансування карткового туризму). У інші «воєнні» місяці 2022 року валютні інтервенції НБУ становили у середньому $1,5–2 млрд на місяць.
Збільшення інтервенцій із продажу валюти минулого місяця НБУ пояснив сезонним чинником – активізацією бюджетних видатків наприкінці року. У грудні видатки Мінфіну склали рекордні 408,8 млрд грн, що на 96,1 млрд грн більше, ніж у листопаді. «Частина цих коштів потрапляє на валютний ринок і тисне на курс, – говорить керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій. – Імовірно, протягом наступних двох тижнів цей тиск спаде».

«На валютний ринок також впливав високий попит бізнесу та населення на імпорт альтернативних джерел енергії та збільшення імпорту пального для їхньої роботи в умовах дефіциту електроенергії», – зазначає пресслужба у повідомленні Нацбанку.

Протягом зимових свят Нацбанк продав чи не рекордні $1,8 млрд. Звідки такий попит і що буде з курсом гривні в найближчі тижні /Фото 1

Протягом зимових свят Нацбанк продав чи не рекордні $1,8 млрд. Звідки такий попит і що буде з курсом гривні в найближчі тижні

Цифри на табло

З початку грудня гривня девальвувала приблизно на 1,5%. 9 січня середній курс купівлі долара у банках становить 40,3 грн/$, продажу – 40,75 грн/$ за даними порталу Мінфін.

«На готівковому ринку курс долара дійсно підріс на фоні підвищеного попиту, але пропозиції валюти достатньо, тому це зростання прийнятне і не перетворюється в якусь стійку тенденцію», – вважає керівник служби продажів казначейських продуктів банку «Авангард» Юрій Крохмаль.

Для України характерна сезонність попиту та пропозиції на валютному ринку, пояснює директор з інвестицій, голова офісу R&D Capital Times Артем Щербина, у січні–лютому гривня статистично девальвує відносно долара чи євро. Це повʼязано саме зі сплеском бюджетних витрат, який відбувається в останні дні року.

Також бізнес закриває свої контрактні зобовʼязання з постачальниками. Це також збільшує попит на валюту. Водночас в Україні населення схильне купувати валюту наприкінці року, формуючи свої заощадження, говорить Щербина.

На людей також сильно впливають розмови та прогнози щодо нових воєнних наступальних дій Росії, каже Паращій. Тоді як бізнес формує попит на валюту через закупівлю пального для генераторів та електрообладнання.

У той же час валютного виторгу в країну поступає вкрай мало через низький сезон в аграріїв, нагадує Щербина. До того ж у листопаді було скорочення експорту продовольства зерновим коридором через перешкоджання його роботі з боку РФ, зазначають у щомісячному монетарному огляді НБУ.

Експорт продукції гірничо-металургійного комплексу продовжував скорочуватися через звуження зовнішнього попиту, а також дорогу та обмежену логістику. Додатковим фактором, що стримував відновлення експорту, був дефіцит електроенергії, який вплинув на виробництво та, відповідно, експорт окремих товарів (хімічна продукція, вироби з деревини, промислові вироби), пишуть у макроогляді НБУ.

ЗСУ тримають курс

Ці фактори є несприятливими для гривні, говорить Паращій.

«Послаблення курсу гривні до долара на 2–5% у перші місяці поточного року – очікуване явище, – стверджує Щербина з Capital Times. – Більш стрімка динаміка може бути викликана лише ескалацією військових дій в Україні».

За інших умов Нацбанк має достатньо резервів та фінансової допомоги ззовні для стабілізації ситуації на валютному ринку, вважають аналітики. «НБУ притримується політики фіксованого курсу, а стан валютних резервів дає впевненість, що різких змін у поточному підході не буде», – каже Крохмаль із банку «Авангард».

Змінювати курсову політику НБУ найближчим часом не планує. «Фіксований курс ще повинен відігравати певний час свою роль», – говорив на початку грудня в інтервʼю Forbes голова Нацбанку Андрій Пишний.

За даними НБУ, на 1 січня 2023 року його валютні резерви становили $28,5 млрд, за рік вони зменшились на 7,9% або $2,45 млрд. Хоча чистий продаж валюти НБУ минулого року склав $26,38 млрд. Фінансова підтримка дружніх країн, яка загалом становила близько $32,1 млрд, дала змогу компенсувати значну частину чистих інтервенцій НБУ з продажу валюти.

У готівковому сегменті гривню підтримують продажі валюти з боку комерційних банків та валюта населення, у тому числі куплена через банки для розміщення на депозитах, пояснює Крохмаль.

Джерело.

Close