facebook

Скільки буде коштувати долар в Україні наступного тижня: Банкіри зробили прогноз

У лютому експерти не прогнозують різких стрибків вартості валюти в Україні. Протягом наступного тижня готівковий курс долара в Україні утримається на рівні 41 грн/долар. В НБУ, у свою чергу, підтвердили, що офіційний курс американської валюти залишиться на рівні 36,6 грн/долар.

За словами директора департаменту казначейства Cominbank Германа Марченка, на сьогоднішній день в Україні немає факторів, які негативно впливають на курс долара. У країні встановився баланс між попитом та пропозицією на готівкову валюту. При цьому слід враховувати, що така ситуація багато в чому зберігається завдяки діям НБУ, якому доводилося практично щодня виходити на міжбанківський ринок і продавати дефіцитну валюту. Вдається це завдяки валютній підтримці міжнародних партнерів України.

Протягом 2023 року Україна ще має отримати 18 млрд євро від ЄС та 16 млрд євро в рамках довгострокового пакету допомоги МВФ. Це дозволить гривні залишатися більш-менш стабільною. При цьому до держбюджету-2023 було закладено курс 42 грн/дол. на початку року та 45 грн/дол. – на кінець року. Реалістичність цих розрахунків залежатиме від того, наскільки виправдаються макроекономічні прогнози, зокрема зростання ВВП на 2-3% за рік та інфляції до 2% на місяць.

Економічна ситуація в Україні багато в чому залежить від ситуації на фронті. Готівковий долар може швидко рвонути вгору за умови різкого загострення військових дій не на користь України. Поки що ЗСУ вдається тримати позиції і не давати ворогові отримати перевагу.

Джерело.

Close