facebook

Мобілізація та відправка на фронт за новими правилами: До чого готуватись

Українцям хочуть змінити правила мобілізації.

На офіційному порталі парламенту з’явився текст нового законопроєкту щодо правил військової підготовки мобілізованих громадян. Стало відомо, що саме хочуть змінити народні депутати і як це вплине на військовослужбовців.

Зазначається, що йдеться про зміни до статті 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Народні депутати пропонують відправляти в зону бойових дій мобілізованих громадян, в яких немає військового досвіду, виключно після закінчення підготовки (цей етап триває щонайменше три місяці).

В тих випадках, коли в мобілізованого є військовий досвід, але його не було за останні п’ять років, пропонують відправляти на фронт лише після щонайменше одного місяця тренувань. При цьому законопроєкт передбачає, що відправляти раніше мобілізованого на передову можна, однак лише тоді, коли він дав письмову згоду на це.

Важливо, що ці зміни до закону плануються після нещодавньої трагедії з мобілізованим Богданом Покітком. Тоді його відправили на фронт, коли він не мав жодного військового досвіду: лише за п’ять днів на позиції він загинув. Зараз рідні вимагають детального розслідування. Водночас Тернопільській обласний центр комплектування вже призначив службову перевірку.

Слід також нагадати, що зараз в Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов’язаними є чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак варто враховувати, що й деякі жінки можуть бути військовозобов’язаними, якщо мають певну спеціальність: наприклад, медики. Жінки також можуть проходити військову службу в Україні, однак виключно за власним бажанням.

Джерело.

Close