facebook

Мобілізація в Україні: як довести свій стан здоров’я на медкомісії у військкоматі

Як довести “невидимі” хвороби у військкоматі, коли загубили довідку про них?

Людина з певним захворюванням проходить медкомісію у військкоматі під час мобілізації, але не може документально довести свій стан здоров’я. Що робити в такому разі?

Про це в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua розповів адвокат Андрій Новак.
“Якщо у людини немає документів, які підтверджують її стан здоров’я, це погано. Якщо є певні проблеми зі здоров’ям, і ви про них знаєте, необхідно максимально ретельно зберігати документи. В разі отримання повістки необхідно звернутися до медичного закладу і запросити або витяг цієї довідки, або нову довідку”, – зазначив адвокат.

В разі неможливості документально підтвердити свої проблеми зі здоров’ям потрібно прийти на медкомісію і першочергово заявити про такі проблеми: здати усі необхідні аналізи, а також пояснити, чому немає цих документів.

“Як це все буде відбуватися на практиці – інше питання. Неодноразово ми чули від громадян, що медогляди проходять дуже формально. В будь-якому випадку має бути перевірка у профільних спеціалістів. Перелік фахівців є у відповідному наказі Міноборони “Про військово-лікарську експертизу в ЗСУ”, – сказав експерт.

За його словами, якщо не було огляду спеціалістів, не були здані аналізи, не зроблено флюорографію, такі результати медкомісії можна буде оскаржувати як у військово-лікарській комісії вищого рівня, так і в суді.

Однак виникає проблема і в цьому разі.

“На період оскарження висновок ВЛК не призупиняє свою дію. Громадянина можуть мобілізувати, а розгляд скарги ще не розпочати”, – додав адвокат.

Джерело.

Close