facebook

Готівковий долар лихоманить: чого очікувати від курсу цими вихідними

Цей тиждень змусив понервувати власників валютних заощаджень. Без особливо помітних для пересічних громадян причин курс долара в обмінниках почав несподівано швидко просідати. Таке падіння у різних регіонах України тривало до середи-четверга.

Цей тиждень змусив понервувати власників валютних заощаджень.
1
І хоча до вечора 2 березня потенціал просідання котирувань вже себе вичерпав, у результаті вранці у п’ятницю 3 березня валюту обмінники фінкоманій та банки купували за 38,30−38,85 гривень, а продавали — за 38,90 — 39,60.

Таким чином, готівковий долар навіть після зупинки падіння курсу пристойно просів, порівнюючи з минулим тижнем. А розрив між мінімальним готівковим курсом продажу 38,90 гривень за долар та верхнім кордоном коридору міжбанку 36,9343 гривні скоротився до рівнів менше 2 гривень.

Такі різкі зміни ситуації на готівковому валютному ринку можна пояснити одночасним збігом декількох подій, які ситуативно зміцнили нацвалюту.

А саме:

Нове підвищення Нацбанком нормативу резервування для банків із 11 березня

Знайти додатково близько 60 млрд гривень банкам складно, що заздалегідь змушує їх перегруповувати свою базу фондування на користь термінових гривневих депозитів та вкладів. А також концентрувати зусилля щодо збільшення гривневої ліквідності за рахунок зміни структури активів. У тому числі, за рахунок продажу власної валюти з позиції.

Закриття з початку 2023 року емісійного каналу фінансування дефіциту бюджету

Причому, на фоні стабільних надходжень міжнародної допомоги для покриття соціальних та частково військових витрат держави. Це знижує темпи приросту гривневих грошових агрегатів та одночасно забезпечує збереження ЗВР України на достатньому рівні.

Відсутність припливу до банківського сектора незабезпеченої гривні сприятливо впливає на поведінку всіх сегментів фінансового ринку країни, у тому числі і на валютний курс. А продажі Нацбанком долара, якого бракує на торгах, за стабільним курсом 36,9343 гривні — знімають тиск на курс нацвалюти на міжбанку, і опосередковано на готівковому ринку.

Низька платоспроможність населення

У поєднанні з високою інфляцією, це скорочує обсяги гривні, яку громадяни можуть витратити на купівлю валюти.

Посилення роботи банків із залучення коштів у населення та бізнесу

Банки докладають величезних зусиль, аби залучити термінові гривневі вклади та депозити у громадян та бізнесу для покращення своєї бази фондування перед черговим підвищенням норм резервів. Посилення цієї роботи допомагає пов’язувати частину вільної ліквідності на ринку. У тому числі, як за рахунок впровадження короткострокових депозитних продуктів, так і за рахунок поступового підвищення відсоткових ставок за вкладами громадян на різні терміни.

Якщо додати до цього періодичну активну здачу валюти частиною громадян, які хочуть заробити на курсовій різниці, то отримаємо ще й ситуативний приплив валюти до обмінників фінкоманій та банків від громадян, які здійснюють подібні операції. Курсова різниця тут — різниця між поточним готівковим курсом і «дешевшим» курсом, який раніше ставили фінустанови при оформленні банками 3-х місячних депозитів.

Скорочення вільної гривневої ліквідності в банківській системі з перспективою посилення норм резервування вже з другої декади березня не лише страхувало курс нацвалюти від можливих потрясінь усі ці дні, але й тепер створює певний запас міцності для неї на весь березень.

Що відбувалося на міжбанку
В той час, як на готівковому ринку відчувалися серйозні зрушення — на міжбанку все відбувалося буденно і без сюрпризів. За безготівковим доларом Нацбанк без особливих проблем утримував стандартний коридор 36,5686−36,9343 гривень, періодично закриваючи брак пропозиції за 36,9343 гривні за долар.

А курс безготівкового євро за тиждень подорожчав на 23 копійки — із ранкових котирувань понеділка 38,5725/38,9546 до 38,8029/39,1872 гривень на момент фізичного закриття торгів за євро о 15:00 за Києвом. Усі зміни котирувань безготівкового євро повністю відображали поведінку євровалюти на зовнішніх ринках за парою євро/долар із поправкою на курс долара щодо гривні.

Але не варто забувати, що індексація пенсій з 1 березня, анонсована урядом, у поєднанні зі зростанням військових витрат на оборону та іншими соціальними виплатами, додадуть певного обсягу гривневої маси на ринок вже найближчим часом, що безсумнівно утримає курс валют від такого стрімкого просідання. яке спостерігалося цього тижня.

Саме тому швидке зниження цінників в обмінниках вже практично зупинилося. Ба більше, у деяких регіонах котирування прийому та продажу долара почали поступово повертатися до раніше знижених рівнів. І зараз, загалом, можна говорити вже лише про завершення корекції курсів готівкового ринку. Очікувати в цій ситуації глобального подальшого обвалу курсу долара і євро в умовах війни поки що надто передчасно.

Що буде цими вихідними
Це розуміють усі учасники ринку. І тому завдання власників обмінників найближчими вихідними — «намацати» потенційне «дно» за курсом долара та євро, щоб не лише не прогадати з курсом купівлі/продажу валюти, а й не втратити доходи, зберігаючи формат роботи «з обігу».

У результаті, протягом цих суботи та неділі обмінники фінкомпаній досить часто змінюватимуть свої цінники прийому та продажу валюти, підлаштовуючись під поведінку ринку та конкурентів.

Не варто також забувати і той факт, що, незважаючи на війну та відсутність наразі офіційних вихідних днів у святкові дати, чоловіки намагатимуться порадувати своїх жінок перед 8 березня.

Це дещо збільшить обсяг здачі готівкової валюти до пунктів обміну у суботу та неділю, що також грає на руку власникам обмінників. У подібній ситуації їм немає особливого сенсу завищувати курс прийому долара та євро, а достатньо лише утримувати його на середньоринковому рівні для свого регіону.

Курси готівкових валют на 4−5 березня
Особливих курсових ризиків перед вихідними на міжнародному та внутрішньому ринках зараз не спостерігається, що дозволить фінансистам зберегти спред на досить прийнятному за українськими мірками рівні.

Тому основна частина обмінників фінкомпаній виставить його на суботу та неділю в межах від 20−25 копійок до 60 копійок за доларом, а за євровалютою — в межах від 25−30 копійок до 1 гривні.

Котирування долара у більшості обмінників фінкомпаній цими вихідними перебуватимуть у межах коридору: прийом 38,40 — 38,85 гривень та продаж від 38,90 до 39,30 гривень.

За євро 4−5 березня основна частина обмінників встановлять такі цінники з купівлі/продажу валюти: прийом у межах від 40,00 до 40,95 гривень та продаж від 41,00 до 41,30 гривень.

 

Джерело.

Close