facebook

Електроенергія в Україні подорожчає вже у квітні: Експерти пояснили, чого чекати простим українцям

Тарифи на електроенергію для населення можуть змінитися вже у квітні. Незважаючи на дію мораторію на підвищення комунальних тарифів, після завершення опалювального сезону уряд має право переглянути тарифи. Зокрема, чиновники вже напрацьовують можливі механізми формування нових платіжок за світло.

Єдиної думки щодо того, як саме підвищуватимуть тарифи, щоб довести їх до рівня ринкових, в уряді ще не вирішили. Однак причин на це достатньо, що говорить про неминучість процесу.

Про можливе підвищення тарифів на електроенергію першим заявив голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський, потім про подібні плани уряду розповів радник прем’єра Юрій Бойко. Свою думку щодо цього висловив і експерт з житлово-комунальних послуг Олег Попенко, і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

На початку березня прем’єр Денис Шмигаль офіційно наголосив, що до кінця опалювального сезону тарифи не чіпатимуть. А коли тарифи підвищать, то соціально незахищені українці цього на собі не відчують. Вразливі категорії українців прем’єр пообіцяв забезпечити субсидіями, щоб вони не відчули зростання цін.

“З боку уряду та Президента ми, однозначно, можемо обіцяти, що вразливі версти населення не можуть постраждати через реалізацію будь-яких проектів з розвитку, відновлення, стабілізації та розвитку енергоринку в Україні”, – заявив Шмигаль.

Радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко у свою чергу розповів про наявність 10 можливих варіантів підвищення тарифів для населення після закінчення опалювального сезону. Хтось пропонує зробити градацію із підвищенням тарифу залежно від обсягу споживання більш багатоступінчастою. Хтось вважає, що взагалі від такого “неринкового” підходу потрібно відмовитись, коли вартість електрики залежить від обсягу споживання. Сам Юрій Бойко схиляється саме до другого варіанта.

На думку експерта з житлово-комунальних послуг Олега Попенка, тарифи мають зростати у розрізі зростання споживання. Той, хто більше споживає, більше платитиме.

На сьогоднішній день в Україні діють два тарифи, які залежать від кількості спожитих кіловат. Якщо побутовий споживач (домогосподарство) споживає менше ніж 250 кіловат-годин, то тариф для нього становить 1,44 гривні. А для тих, хто за місяць спожив понад цю кількість кіловат – 1,64 гривні.

Ходять чутки про те, що тарифи на електроенергію можуть зрости в 4 рази, оскільки зараз тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий за реальну ціну. Проте точних цифр поки ніхто не називає. Якщо підвищення буде градаційним, то найдешевший тариф на електроенергію може становити 5,76 грн.

За словами голови НКРЕКУ Костянтина Ущаповського, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, розглядає питання про мінімальну межу споживання електрики та встановлення нових тарифів на світ, що залежатимуть від обсягу споживання.

За його словами, принцип розподілу цін на електрику не змінюватиметься, але самі розцінки буде змінено.

Ущаповський пояснив, що розрахунок тарифів на світ здійснюється з урахуванням руйнувань в енергетичній сфері та інших факторів. Зокрема, зараз українці все ще платять по 1,68 за кіловат, але через російські удари по об’єктах “Укренерго” та “Енергоатому” буде проблематично як раніше покривати різницю у вартості електрики. Тому держава змушена шукати вихід із цієї ситуації.

Джерело.

Close