facebook

Навчання у школах під час війни: Батьки можуть вибрати форму навчання

З 1 вересня школи працюватимуть у кількох режимах. Крім очного та дистанційного навчання будуть запроваджені екстернатна та сімейна форми навчання.

Про те, як буде проходити навчання у школах, розповіли “Zn.ua”.

Важливо, що форму навчання обирають батьки. Дирекція школи не може впливати на це рішення або змушувати дітей прийти на заняття у очному режимі.

Денне навчання
Це звичайне навчання у школі за партами. Така форма доступна тільки в школах, які обладнані бомбосховищами і знаходяться далеко від лінії фронту. У прифронтових регіонах очное навчання заборонено період війни.

Перш, ніж віддавати дитину до школи, батькам варто поцікавитися, чим обладнано бомбосховище і як проходитимуть уроки в укритті.

У деяких школах запровадять навчання у дві зміни, щоб зменшити кількість дітей у навчальному закладі. Також для очного навчання залишать лише важливі предмети: математику, мови, фізику, хімію тощо. Але навіть із цих предметів можуть проводити теоретичні заняття дистанційно. Тобто діти навчатимуться якісь дні очно, а якісь дистанційно. Інші предмети – проектна робота або самостійне опрацювання.

Дистанційне навчання
У прифронтових населених пунктах або у разі, якщо діти за кордоном, запроваджується дистанційна форма навчання. Дітей, наприклад, можуть зібрати з усіх паралелей окремий дистанційний клас, але у разі викладати вони будуть інші вчителі, незнайомі їм.

Якщо школі не під силу забезпечити дітей і очною, і дистанційною освітою одночасно, то управління освіти мають запропонувати комунальні (тобто безкоштовні) заклади, де дитина зможе навчатися дистанційно.

Якщо дитина за кордоном, то ви можете обрати лише одну установу освіти. Якщо ви оберете іноземну школу, то після повернення в Україну вчителі проведуть тестування знань дитини.

Екстернатна та сімейна форми навчання
Ці форми навчання мають загальну назву – індивідуальне навчання. Воно найбільше підходить тим, хто хоче поєднувати навчання в українській та зарубіжній школі.

Якщо ви обрали таке навчання. Те навчальний заклад видасть вам необхідні підручники, організує для дитини консультації педагогів тривалістю по 15 хвилин і не більше трьох годин на рік по одному предмету.

Для учнів, які обрали екстернат, навчальний заклад обов’язково складає індивідуальний навчальний план, а для тих, хто обрав сімейну освіту, — за бажанням батьків.

Індивідуальний план навчання затверджують викладачі та дають на підпис батькам. За цією програмою з контрольними та самостійними роботами вдома учень повинен займатися. Оцінювання знань дитини також обговорюється з викладачами заздалегідь – у очній формі чи дистанційно.

Різниця між екстернатом та сімейним навчанням полягає ще й у частоті оцінювання. Екстерни проходять його лише раз на рік, а ті, хто вибрав сімейну освіту, — наприкінці кожного семестру обов’язково, а на прохання батьків оцінювання може відбуватися і частіше (але не більше як чотири навчальні дні протягом року).

Джерело.

Close