facebook

“Долар приголомшив скептиків, курс валют здивував усіх”: Експерти пояснили, чи купувати валюту вже сьогодні

Банки та обмінники показали новий курс долара станом на 16 січня. Економісти оцінили ситуацію на ринку валют. Вони спрогнозували ситуацію на ринку валют у найближчі два тижні. Попри постійні прогнози песимістів, компетентні фахівці не передбачають радикальних змін курсу валют.

Як інформує “biz.today.ua”, за даними Мінфіну, 16 січня курс долара в банках не змінився у продажу та купівлі – 40,65 та 40,20 грн відповідно.

В обмінниках долар подешевшав на 10 копійок у продажу та на 2 копійки у купівлі. Він торгується за 40,49 грн та 40,40 грн відповідно.

Директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко заявив, що протягом поточного тижня – з 16 до 22 січня – курс долара залишиться стабільним і не перевищить 41 грн.

Зазначено, що курс може не змінюватись і до кінця січня, якщо важливі фактори, що впливають на гривню, збережуться.

Експерт зазначив, що війна може змінити поточне становище, проте український народ доводить свою силу – тому ми маємо підстави для оптимізму.

Марченко пояснив, що валютні коливання, які спостерігалися в обмінних пунктах першого тижня нового року, не змінили валютні тренди.

Долар продовжували продавати та купувати за курсом у межах 40-41 грн.

Аналітики зазначив, що різкого підвищення попиту на готівкову валюту не було. Вдалося досягти балансу на готівковому ринку між попитом та пропозицією. Це говорить про те, що зараз ринку панує рівновага.

За оцінками Германа Марченка до кінця січня не буде суттєвих курсових змін. Банкір нагадав, що позитивно впливає на ринок:

стабільний офіційний курс валют;

стабільна облікова ставка НБУ на рівні 25%;

значна макрофінансова допомога, яка покриває частину дефіциту у держбюджеті;

валютні надходження від роботи “зернового коридору”;

зниження темпів інфляції;

зростання золотовалютних резервів на 1,9% у грудні;

баланс між попитом та пропозицією на готівкову валюту.

Марченко висловив упевненість, що курс валют у 2023 році безпосередньо впливатиме від подій на фронті. Інші чинники будуть менш значними.

У держбюджеті закладено курс на рівні 42 грн за долар протягом року та 45 грн за долар – до кінця 2023-го.

Джерело.

Close