facebook

Грошей немає і опалювальний сезон під загрозою зриву: АМУ звернулася до Дениса Шмигаля

Опалювальний сезон може не розпочатися. Про загрозу його зриву повідомила Асоціація міст України (АМУ). Представники організації звернулися до глави уряду Дениса Шмигаля, щоб запобігти комунальному колапсу.

У пресслужбі Асоціації міст України зробили тривожну заяву. Підприємства Теплокомуненерго змушені припинити постачання гарячої води та підготовку до майбутнього опалювального сезону, а також ініціювати власне банкрутство. З’ясувалося, що з 1 вересня їх відключили від режиму покладання спеціальних зобов’язань (ПСО).

Вказано, що гаряче водопостачання вже відключають, грошей на подачу тепла немає, як і газу за спеціальними цінами для побутових споживачів та бюджетників.

Проблеми виникли через ухвалу Кабміну від 22.08.23 №896, яка позбавила підприємства можливості купувати газ за режимом ПСО для надання послуг населенню. Повідомляється, що уряд не відшкодував 36 млрд грн за різницею в тарифах і у підприємств немає коштів для розрахунків з газопостачальними компаніями.

Також наголошено, що Кабмін ініціює вилучення 4% ПДФО з доходів місцевих бюджетів, щоб муніципалітети не стримували тарифи, допомагаючи підприємствам теплопостачання. Міста спрямовували кошти на компенсацію різниці з тарифів та опалення лікарень, шкіл та дитячих садочків.

Підприємства ТКЕ, які не отримали компенсації за різницю у тарифах за 2021-2023 роки та не піднімали тарифи на опалення для мешканців у минулі зими, не мають коштів для оплати газу за ринковою ціною.

Асоціація міст України уточнила, що громади профінансували 62 млрд грн, а отримали лише 18,2 млрд грн.

Члени Асоціації міст України просять прем’єр-міністра України про зустріч та розробку спільних рішень, щоб уникнути зриву опалювального сезону 2023-2024 років.

Якщо терміново не виправити ситуацію, неможливо вирішити критичні проблеми щодо забезпечення надання гарячого водопостачання та теплопостачання українським споживачам.

“Слід чекати зриву опалювального сезону, а без збереження 4% ПДФО у бюджетах громад тарифи на тепло стрімко підвищаться або буде припинено опалення”, – наголосили в АМУ.

Джерело.

Close